НОВИНИ

Мярката 60/40 с нов дизайн

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:20, 29.06.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Мярката 60 на 40 ще продължи да работи до 30 септември, обяви социалният министър Деница Сачева след среща със социалните партньори. Мярката ще се разшири и за работодатели във всички икономически сектори, които отговарят на изискванията, но има малки изключения, сред които е селското стопанство. Акцентира се на хотелиерство, ресторантьорство и сезонните работници.

След заседанието на НСТС стана ясно, че има готовност при необходимост мярката 60/40 да бъде удължена до края на годината, но тогава ще бъде само за конкретни сектори със затруднения.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Това, което сме предложили в момента с новия дизайн на мярката от една страна действително се разширява малко обхвата на секторите, които биха могли да кандидатстват, но слагаме специален акцент върху работниците и служителите, които са в сектор хотелиерство и ресторантьорство и по специално върху сезонните работници.

Симеон Господинов, хотелиер: Да, възползвахме се мярката 60 но 40 в "мъртвите" месеци, надяваме се тя да продължи, тъй като наистина в момента имам чувството, че изпълняваме социална функция, виждате хотелът е доста празен, има някакви резервации за уикенда, но това не носи някаква голяма икономическа обосновка в момента.

Средства няма да получават работещите в селското, горското, рибното стопанство, застрахователните дейности, държавното управление.

В здравеопазването за компенсации ще могат да кандидатстват и тези, които нямат договор със Здравната каса, но отговарят на условията. Мярката се разширява за специалистите по дентално здраве, частните детски градини и ясли.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци или осигуровки за тази година, но следва да са ги декларирали като дължими. Данъците трябва да се платени към 31 декември 2019. Срокът за обработка на заявленията ще се увеличи от 7 на 10 дни.

60 на 40 ще действа заедно с две програми по ОП "Развитие на човешките ресурси".

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60 на 40, така и за компенсации от 290 лв. в секторите "Пътнически превоз" и " Туризъм ". Общият размер на компенсациите ще е до 80 %.

Работодатели и синдикати подкрепиха новия дизайн на мярката 60 на 40.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Ако икономиката не започне да се възстановява ще се помисли за удължаване и по-ясно таргетиране на засегнатите сектори.

Пламен Димитров, председател на КНСБ: Дали ще постигнем целта, която чухме днес, а именно около 300 000 лица да запазят своята заетост или да бъдат подкрепени с новите мерки и половин милиард от милиарда да отидат там предстои да видим следващите няколко месеца.

Към 25 юни безработните в България са 277 000 души. По време на извънредното положение 78 000 са намерили работа.

През последните три седмици повече хора намират отколкото загубват работата си. По 2 000 души средно на ден намират работно място.

До момента по мярката 60 на 40 са изплатени 114 млн. лв. и така е запазена заетостта на 150 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 юли данъците в София ще се плащат само по банков път
От 1 юли данъците в София ще се плащат само по банков път
Ръст на новите случаи: 57 заразени с коронавирус работници от завода в Смолян
Ръст на новите случаи: 57 заразени с коронавирус работници от завода в Смолян