НОВИНИ

Мюсюлманите в България ще посрещнат Рамазан с онлайн програма

bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 23.04.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва утре рано сутринта. Главното мюфтийство призова мюсюлманите да си останат вкъщи и оттам да отправят молитвите си. Не се допускат масови събирания в джамиите, общо четене на Корана и общи вечери наречени "ифтар". Мюсюлманско изповедание е организирало богата онлайн програма, за да отговори на духовните потребности на вярващите.

Молитви от джамията в село Вехтово ще отправя само ходжата, който тези дни дава и напътствия на вярващите.

Лютфи Ахмед, - ходжа в с. Вехтово: Аз съм обяснил. Нашите молитви винаги се правят сам на себе си. Аз преди им четях на глас, защото при всяко действие си има молитва.

На този празник жителите на село Вехтово няма да посрещат и гости. Семейството на Айредин Шакиров стриктно спазва ограниченията, защото знае, че те са наложени за опазване на здравето им.

Айредин Шакиров: Тази година по интернет ще можем да се молим. Дано поне помогне и срещу вируса нашата молитва.

Нели Михайлова : Пак ще си приготвим всичко, както си е било преди - баклави, бюреци, сарми, всичко.

Перихан Хюлмиева : Ще ни липсва, че децата няма на първия ден на Байряма, както обикновено, да обикалят от къща на къща, да целуват ръце, да събират бонбони.

От Националния оперативен щаб препоръчват раздаването на храна, една от традициите на празника, да се извършва под строг хигиенен контрол.

Ген. - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: По отношение на традиците в този месец - събирането на големи вечери, фамилии, се препоръчва събирането да бъде само в най-тесен кръг.

За празника с редовни авиолинии се очаква да пристигнат големи групи хора от Турция. Националният оперативен щаб ще призове министерството на външните работи и здравното министерство да вземат отношение, за да се преустановят тези пътувания, защото Турция се намира в изключително тежко състояние по отношение на заболяването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват част от междуградските автобуси
Възстановяват част от междуградските автобуси
Лидерите на ЕС обсъждат мерките за възстановяване след пандемията от коронавирус
Лидерите на ЕС обсъждат мерките за възстановяване след пандемията от коронавирус