НОВИНИ

МЗ: България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност

200 души ваксинираха вма часа
bnt avatar logo
от БНТ
14:01, 24.10.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

При изпълнението на Националната ваксинационна кампания срещу COVID-19 в България се прилагат единствено ваксини, чийто срок на годност е в съответствие с разрешението им за употреба, съобщиха от здравното министерство.

На 10 септември 2021 година, след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз беше одобрен нов срок на годност за Comirnaty при условия на съхранение при свръхниска температура.

Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца.

Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C). Опаковките с отпечатан срок на годност върху етикета от юни 2021 до март 2022 могат да продължат да се използват до 3 месеца след отпечатания срок на годност, ако са били спазени одобрените условия на съхранение при ‑90°C до ‑60°C.

До 7-10 дни: Обсъждат връщане на най-малките ученици в клас срещу тестване на входа на училищата

На всички флакони със срок на годност след март 2022 вече ще бъде отразен новият 9‑месечен срок на годност.

За всички ваксини, на които срокът на годност е изтекъл към момента, е извършено бракуване и предстои унищожаване в съответствие с наредба № 4 от 16 май 2018 година за условията и реда за унищожаването на лекарствените продукти, издадена от министъра на здравеопазването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жозе Моуриньо избухна на пресконференция
Жозе Моуриньо избухна на пресконференция
Близо 400 души се ваксинираха във ВМА през почивните дни
Близо 400 души се ваксинираха във ВМА през почивните дни