НОВИНИ

Кунчев: Късно е потърсена помощ за починалите от коклюш бебета

Към момента най-много случаи има в София и Западна България

Ангел Кунчев
bnt avatar logo
от БНТ
13:33, 19.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Още
Слушай новината

Двете бебета, които починаха след заболяване от коклюш, са били от една махала в Кюстендил, но семействата не са се познавали и не са имали контакт помежду си, заяви главният държавен инспектор Ангел Кунчев. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани.

Според Кунчев при бебетата заразата е установена на късен етап и това е повишило вероятността за леталния изход.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая.

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. По-малко от 10% от тях са стигнали до болница.

Снимки: БГНЕС

"Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От 2023 в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600", заяви доц. Кунчев.

Здравният министър д-р Галя Кондева заяви, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на дела неимунизирани деца

"Предприели сме мерки - към РЗИ са пратени искания към общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Съответно Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" да анализират тези данни и от вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", заяви здравният министър Галя Кондева.

Според здравните власти към момента не се налага промяна на имунизационния календар.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кевин Пенев: Ще се опитам да направя финали на прескок и на земя на европейското в Римини
Кевин Пенев: Ще се опитам да направя финали на прескок и на земя на европейското в Римини
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?
Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?