НОВИНИ

Президентът за детската болница: Служебното правителство превърна една общественозначима кауза в частна

Детското здравеопазване трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес, допълни президентът

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 01.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес. Затова по време на служебните правителства, за които носих отговорност като президент, бяха отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското здравеопазване. Това заяви в позиция президентът Румен Радев.

По думите му служебното правителство с премиер Гълъб Донев е осигурило терен за изграждането на Национална детска болница, изготвило е подробен устройствен план и е осигурило съдействието на Европейската инвестиционна банка за изграждането.

"За съжаление впоследствие темата беше игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза", допълни Радев.

Според президента с конституционните промени политическите партии и парламентът са поставили служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват.

"Институциите са длъжни да отчитат недъзите на обществените системи и да ги коригират, а не да ги легитимират и задълбочават със собствените си решения. Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност", заявява още Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 01.05.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 01.05.2024 г., 12:20 ч.
Новак Джокович се раздели с кондиционния си треньор
Новак Джокович се раздели с кондиционния си треньор