НОВИНИ

На избори след бурята: Как протича денят на вота в бедстващите силистренски села?

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 05.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава борбата с последиците от бурята в четирите силистренски села, в които беше обявено бедствено положение вчера. На този фон хората там избират и кметове, които трябва да им помогнат да възстановят разрушените си домове.

Съборени къщи, отнесени покриви и електрически стълбове, изкоренени дървета - такава е гледката в село Долец, ден след опустошителната буря.

"Покривът ни е на земята. Навесът, където бяха животните, сайвантът, го няма... Имахме едно голямо дърво - орехово - то е на земята. Всичко, което беше на тавана, е по дворовете на съседите. Това е строено с години, създадено с толкова любов. Единствената ни жертва е кучето, няма го", казва Севги.

Докато се борят с последиците от стихията и опитват да пренаредят домовете си, хората трябва да вземат решение и кой ще управлява селото и общината в следващите 4 години.

Два гласа "Не подкрепям никого" пратиха на втори тур изборите в селото. Именно толкова е разликата между двамата кандидати. Недействителните бюлетини преди седмица бяха 5. Тогава 676 гласа беше разликата във вота за общински кмет, където борбата на балотажа е между кандидати на същите две партии.

"Къде е тази държава? Аз гласувах, но никой не идва да помага. Просто имаме нужда от помощ за разчистване. Ние сме работливи. Ще се оправим после", пита Севги.

Новото ръководство на общината и селото ще търсят помощ от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Вече е започнал и оглед за изчисляването на щетите в бедстващите след бурята дуловски села Долец, Колобър, Прохлада и Полковник Таслаково.

Андрей Кючуков/ Тихомир Стоичков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емоционалният Григор Димитров: Достигането до финала значи повече за мен, отколкото предполагате
Емоционалният Григор Димитров: Достигането до финала значи повече за мен, отколкото предполагате
В Сливен избирателната активност към 16 часа е 21,3%
В Сливен избирателната активност към 16 часа е 21,3%