НОВИНИ

Над 9700 са загиналите палестинци от началото на войната между Хамас и Израел

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:23, 05.11.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Палестинските жертви на войната между Хамас и Израел вече са над 9700. Евакуацията на ранени и на чужди граждани от Газа през пункта Рафа продължава да е спряна.

Според допитване за израелска телевизия 76 на сто от израелците смятат, че Бенямин Нетаняху трябва да подаде оставка. 44% са на мнение, че премиерът носи основна вина за смъртоносното нападение на Хамас на 7 октомври.

Израел призова с листовки хората в град Газа да се придвижат на юг. Прозорецът за евакуация беше четири часа.

Милион и половина палестинци вече са вътрешно разселени в анклава по данни на ООН и инфраструктурата на Юга вече не може да поеме нови бежанци.

Израелските военни разследват бомбардировка, при която според палестинските здравни власти в Газа са загинали най-малко 45 души в бежански лагер в централната част.

"Удариха резервоара за вода. Резервоарът за вода изстрелва ли ракети? Ако са насочени към къща, трябва да ударят конкретната къща, но вместо това, унищожават 19 сгради. Международната общност и ООН, къде са те", пита Абу Шади, жител на лагера Магази.

Разгневени палестинци посрещнаха американския държавен Блинкен в Рамала с лозунги "Ние не сме терористи, Нетаняху е терорист" и "Окупацията е престъпление".

Антъни Блинкен се срещна за час с палестинския президент Махмуд Абас, който поиска незабавно примирие подобно на арабските страни. Коментарите са ,че с обиколката си в Близкия изток американският дипломат се опитва да предотврати разпространение на конфликта и да стартира дискусии за бъдещото управление на Газа. Двамата лидери не дадоха изявления пред медиите.

По-късно Блинкен пристигна за кратко в Кипър. Двамата с президента Христодулидис обсъдиха евентуален морски коридор за помощи за Газа. Блинкен ще се срещне с турския си колега утре в Анкара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Лудогорец е на прав път и скоро ще стане отново онзи отбор, който беше преди години
Георги Дерменджиев: Лудогорец е на прав път и скоро ще стане отново онзи отбор, който беше преди години
Съмнения за изборен туризъм: В село Лиляче образуваха жива верига пред изборна секция
Съмнения за изборен туризъм: В село Лиляче образуваха жива верига пред изборна секция