НОВИНИ

Проблеми с машините в седем секции в Благоевград, две устройства се оказаха разменени

Две от устройствата се оказаха разменени, а впоследствие - върнати на мястото им без полицейска охрана

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 05.11.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Проблеми с машините в седем секционни комисии в Благоевград - в пет от секциите вече се гласува само с хартия, а в други две машините не са били стартирани, тъй като вчера те пристигнали без полицейски ескорт.

Объркването с доставката на машини станало още вчера по обяд. След като всички 120 машини били доставени по места под полицейска охрана, техници и доставчици установили, че на 2 от машините са разменени местата.

"От Сиела без да се обадят на полицаи, на охрана, са ги сменили пак и някой е подал жалба, нямам представа кой. И от ЦИК решиха, че няма да се гласува с машини в нашата секция", каза Сашо Крушарски – председател на 5 СИК – Благоевград.

"Конвоят, който ги съпровожда, доставя грешната машина в грешната секция. Техникът и лицето, което го установяват, решават на своя глава, без конвой от полиция да изнесат вече доставена машина, да я качат в автомобил и без полицейска охрана да се отправят в неизвестна посока", обяснява Мартин Бусаров- председател на ОИК – Благоевград.

Докато размяната на машините се случва, нито членовете на двете секционни комисии, нито от общинската избирателна комисия разбират за това.

"Ние разбрахме тогава, когато идвахме да отворим сутринта секцията и ни се обадиха от ОИК да не стартираме машината. На практика не знаехме, че има такъв проблем, до днешният ден сутринта преди да отворим секцията", разказа Гергана Драгоева – секретар на 21 СИК – Благоевград.

От полицията в Благоевград казаха за БНТ, че не са били уведоми за разместването на машините за гласуване. Можели са да подсигурят полицейски ескорт, ако такъв им е бил поискан.

28% избирателна активност към 16:00 часа в Благоевград на втория тур от кметските избори отчитат от Общинската избирателна комисия. Гласували са малко над 19 хиляди души, от имащи право на глас малко над 63 хиляди.

Седем са подадените сигнали за нарушения в деня на вота, един от който е жалба срещу председателя на ОИК - Благоевград за агитация в полза на един от кандидатите за кмет на общината.

От щаба на един от кандидати за кмет на Община Благоевград са подали жалба до Централната избирателна комисия, че председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Мартин Бусаров с пост в социалните мрежи е агитирал с определен номер за определен кандидат за кмет.

В коментар пред БНТ, Бусаров определи сигнала като "забавен". Той каза още, че въпросната жалба е неоснователна, тъй като той чрез своя пост в социалните мрежи е подканил да се слуша песен на определен изпълнител, а от щаба са разчели постът му неправилно.

Али Мисанков/Димитър Балджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илия Царски триумфира в кралския клас в старта от 3-ия кръг на националния автомобилен шампионат на затворен маршрут
Илия Царски триумфира в кралския клас в старта от 3-ия кръг на националния автомобилен шампионат на затворен маршрут
Председател на СИК в Пловдив се оказа неподготвен за поста
Председател на СИК в Пловдив се оказа неподготвен за поста