НОВИНИ

На първо четене: НС прие промени в Закона за пазарите на финансови инструменти

Николай Минков
от Николай Минков
21:22, 10.02.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
първо четене прие промени закона пазарите финансови инструменти
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене, без дебати, промени в Закона за пазарите на финансови инструменти.

Той предвижда Комисията за финансов надзор и Държавна агенция „Национална сигурност“ да си сътрудничат и да си предоставят информация, която е необходима за изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари и Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, при условие, че това не възпрепятства текуща проверка, разследване или производство съгласно приложимото законодателство.

Инвестиционните посредници, чиито балансови и задбалансови активи през четиригодишния период непосредствено преди текущата финансова година надхвърлят като средна стойност левовата равностойност на 100 млн. евро, създават комитет по риска и комитет по възнагражденията.

Инвестиционният посредник изгражда и поддържа вътрешна организация, която отговаря по всяко време на изискванията на закона и актовете по прилагането му и е в съответствие с естеството, обхвата и сложността на дейността на посредника, както и с рисковете, присъщи за бизнес модела и дейността на посредника, и която осигурява, предвижда още закона.

Комисията за финансов надзор извършва редовен преглед на нивото на вътрешния капитал, определено от всеки инвестиционен посредник, като част от осъществявания надзорен преглед и оценка и текущ преглед за използване на вътрешни подходи, включително на резултатите от стрес тестовете за надзорни цели. На тази база комисията определя за всеки инвестиционен посредник общото ниво на собствен капитал, което счита за подходящо.

Комисията за финансов надзор уведомява всеки инвестиционен посредник за своята препоръка за допълнителен собствен капитал, който е необходим, за да се достигне общото ниво на собствения капитал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 11 февруари: Специален гост началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
"Денят започва" на 11 февруари: Специален гост началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов
До 19 градуса в петък
До 19 градуса в петък