НОВИНИ

Григор Димитров вдигна оборотите и достигна до първи полуфинал от март насам

Третият поставен в схемата българин се наложи с 2:0 сета над Доминик Щрикер (Швейцария).

Станко Димов
от Станко Димов , Източник: БГНЕС
23:07, 18.10.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Григор Димитров
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира на твърди кортове в зала в Стокхолм (Швеция), който е от категория АТР 250. Третият поставен в схемата българин изигра перфектен двубой и се наложи с 2:0 сета над участващия със защитен ранкинг Доминик Щрикер (Швейцария), в отделните части 6:3, 6:2.

Димитров, шампион в Стокхолм от 2013 г., направи изключителна силна серия от 7 последователни гейма – от 3:3 в първата част до 4:0 във втората, с която си осигури втория последователен чист успех в надпреварата.

„Никога не бях играл срещу него, в първите геймове се чувствах доста некомфортно. С течение на двубоя започнах да се чувствам по-добре. Физически бях ОК, беше забавно да играя пред тази публика“, коментира Димитров в интервюто на корта. „От доста години играя тук, винаги се забавлявам. Имам много спомени тук“, добави още българинът.

В спор за място на финала Димитров ще срещне нидерландеца Талон Грийкспор, който по-рано днес отстрани втория поставен Каспер Рууд след успех в два сета – 7:5, 7:6 (5). За българина в събота предстои първо участие на полуфинал в Тура от края на месец март насам, когато достигна до двубоя за трофея на Мастърс 1000 турнира в Маями, но отстъпи пред Яник Синер.

Един пробив се оказа решаващ изхода на първия сет. Осъществи го Димитров в осмия гейм и поведе с 5:3, след което на свое подаване нямаше никакви проблеми да поведе в резултата с 6:3 след 31 минути игра. В течение на сета най-добрият български тенисист отрази общо три точки за пробив.

Силната серия на третият поставен Димитров продължи и в началото на втората част. В откриващия гейм Щрикер поведе с 40:15, но Димитров успя да стигне до точка за пробив след няколко отлични разигравания. Във важния момент 22-годишният левичар „помогна“ с двойна грешка и сдаде втори пореден сервис-гейм. За опитен играч като Димитров не представляваше проблем да затвърди брейка и да поведе с 2:0 гейма, взимайки контрол в двубоя.

Серията на Димитров продължи и последва нов пробив и аванс 3:0 преди първата пауза в сета. Това тотално пречупи 22-годишния швейцарец, който до края на срещата не успя да окаже повече никаква съпротива на бившия №3 в света.

Благодарение на победата Димитров съхранява и шансове за класиране на Финалите на АТР в Торино през ноември, където сили ще премерят осемте най-добри за сезона.

Двубоят Димитров – Грийкспор е с начален час не преди 19:00 българско време. В първия полуфинал в турнира в Стокхолм, не преди 15:30 часа, един срещу друг ще се изправят Стан Вавринка (Швейцария) и Томи Пол (САЩ, №4).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Циципас и Де Минор отпаднаха от тенис турнира в Антверп
Циципас и Де Минор отпаднаха от тенис турнира в Антверп
Силен Везенков, но Олимпиакос не издържа в Истанбул
Силен Везенков, но Олимпиакос не издържа в Истанбул