НОВИНИ

ЦИК: 16 партии и 8 коалиции са подали документи досега за участие в изборите

Крайният срок изтича утре в 17:00 часа

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:00, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До момента в ЦИК документи за регистрация за изборите 2 в 1 са подали 16 партии и 8 коалиции. Крайният срок е утре в 17 часа. От 25 април ЦИК ще приема документи за регистрация и на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за евродепутати.

На 9 юни ще гласуваме в повече от 11 800 секции. Избирателите по предварителни списъци в изборите за национален парламент са над 6 милиона и 600 хиляди, а за европейски парламент малко повече от 6 милиона и 150 хиляди. От къде идва разминаването в числата?

Росица Матева - говорител на ЦИК: "Разликата в бройката на избирателите се дължи на това, че за изборите за членове на ЕП, припомням българските граждани освен 18 години да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание - лишаване от свобода, следва да отговарят и на изискването за уседналост, а именно да имат регистриран настоящ адрес на територията на Република България или на друга държава-членка на ЕС към 9 март тази година."

ЦИК определи: в 60 държави на 776 места ще има секции за гласуване. По традиция най-много места има в Турция, Великобритания, Германия, Испания и Съединените щати.

Росица Матева - говорител на ЦИК: За държавите с разрешителен режим, каквато е Германия, се очаква потвърждение, че ще имаме разрешение да бъдат разкрити избирателни секции, извън дипломатически и консулски представителства. Вече повече от 150 заявления са подадени и потвърдени за участие в двата вида избори като на интернет-страницата на ЦИК има и списък с непотвърдени заявления. Там избирателите, които са подали заявление, но не са получили потвърждение могат да видят каква е причината за това.

Всички райони избирателни комисии вече са назначени и работят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ излъчва филми в памет на Мариана Евстатиева-Биолчева
БНТ излъчва филми в памет на Мариана Евстатиева-Биолчева
Още една партия напуска ПП-ДБ
Още една партия напуска ПП-ДБ