НОВИНИ

Кирил Петков: Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото да ти извиват ръцете

bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 08.06.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Готови сме на правителство на малцинството. Правителство на малцинството е много по-добре, отколкото правителство, на което се опитват да му извият ръцете. Това заяви премиерът Кирил Петков след като стана ясно, че "Има такъв народ" напуска коалицията.

В последната седмица министър Гроздан Караджов е поискал безпрецедентно увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева, обяви премиерът.

"Това е отгоре на вече съществуваща сума от 2,2 млрд., което е безпрецедентен бюджет от самото начало. Той поиска тези пари да бъдат платени на същите тези фирми, които в последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби. Когато ние казахме, че тази актуализация не е, за да се допълват бюджетите на МРРБ, а да увеличим пенсиите, да помогнем на работещите семейства, да намалим бензина, дизела и ДДС на хляба, получихме обратно, че те няма да се съгласят, освен ако не дадем тези средства на министерството и те не отидат при тези строителни компании.

Първият конфликт с ИТН е възникнал, след като коалиционните партньори не са отпуснали първите поискани 1,1 млрд. лв. за пътища.

"Оттогава видяхме, че 80 - 90% от тези строежи са не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлога, че са леки ремонти", коментира Петков.

И още - от "Продължаваме промяната" са предложили вътрешният министър Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ, но са получили отказ от "Има такъв народ".

"КПКОНПИ вече шест месеца се управлява от заместника на г-н Цацаров. Предложихме да сложим човек с безпрецедентно добра репутация срещу борбата в корупцията - и това е министър Рашков. Ние казахме, че министър Рашков е човекът, който трябва да оглави КПКОНПИ и вместо да се бавим и да се чудим, да започнат истинските разследвания. Какво получихме като отговор от ИТН - просто не сме съгласни - без доводи, без нищо. Вече шест месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. Те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда. Няма да обсъждаме повече - внасяме закона за КПКОНПИ още утре."

ПП искат Рашков за шеф на КПКОНПИ, той разкри крупни измами с пари за пътища

Към момента "Продължаваме промяната" нямат предложения за заместници на изтеглените министри.

"Нямаме конкретни имена, които да споделим, но гарантираме, че всяко име, което ще предложим ще трябва да спазва същите високи стандарти, които нашите министри спазват. На тази коалиция ѝ трябват още 12 депутати да подкрепят. Нашите коалиционни партньори - БСП и "Демократична България" вече заявиха пълната подкрепа за тези реформи"", уточни Кирил Петков.

"Продължаваме промяната" са готови на правителство на малцинството, но няма да харчат нито един лев без контрол, каза Петков.

"Днес е ден на водораздела - може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в собствения джоб, или да имаме принципна позиция, при която всеки лев да се отчита", категоричен е премиерът.

Асен Василев: Слави Трифонов е предубеден и с предубеждение не може да се спори

"Морал не е да се крием под някакви общи събития и нереални претенции" - обърна се Петков към Слави Трифонов - "морал е когато кажеш "не" парите да отиват при същите тези мафиоти, които ги изнесоха в торби".

Вижте целия брифинг във видеото

Автори: Калина Попова, Теодора Зарева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Пловдив) стартира подготовката си в четвъртък, Валентич застава пред медиите
Ботев (Пловдив) стартира подготовката си в четвъртък, Валентич застава пред медиите
Хебър освободи Николай Митов и предложи договори на шестима футболисти
Хебър освободи Николай Митов и предложи договори на шестима футболисти