НОВИНИ

Асен Василев: Очакваме утре ЕК да одобри Плана за възстановяване и устойчивост

живо прие актуализираната версия плана възстановяване очаква одобрение
bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 06.04.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет прие актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост като се очаква утре ЕК да обяви, че Планът е одобрен с посещението на Урсула фон дер Лайен в София. Това заяви вицепремиерът Асен Василев на брифинг в Министерски съвет.

"С 37 работни дни закъснение имаме План за възстановяване и устойчивост спрямо официално приетите срокове", каза министърът на финансите.

Планът е на стойност над 13 млрд. лв., от които съфинансиране от България за над 2 млрд. лв. Той предвижда България да намали въглеродните си емисии без да затваря въглищни мощности в Маришкия басейн, огромна национална програма са саниране, осъществяване на проучвания за геотермална енергия, изграждане на фотоволтаични паркове за отопление, изграждане на STEM центрове в българските училища, програми за подкрепа и развитие на индустриалните зони и бизнеса, осигуряване на широколентова свързаност, изграждането на градски железници и увеличение на скоростта по съществуващите жп линии, програми за социално включване, закупуване на медицински хеликоптери, модернизация на болниците и центровете за лечение на мозъчно-съдовите заболявания, както и подкрепа за българските пенсионери.

"Този план е един огромен шанс за това България да трансформира нашето общество в модерно европейско общество. За да може това да се случи, ще трябва да направим и редица реформи, също заложени в Плана за възстановяване. Тези средства не идват като подарък - ако не направим реформите, няма да получим средствата", каза вицепремиерът Асен Василев.

От утре министерствата могат да започнат да подготвят проекти по Плана и в най-кратки срокове те да достигнат до българските фирми и граждани. Първите плащания се очаква да бъдат осъществени до 3 - 4 месеца.

Вижте Плана за възстановяване и устойчивост ТУК

МС подготвя пакет от нови мерки за компенсиране на хората и бизнеса, които ще бъдат подготвени до седмица.

Вицепремиерът Асен Василев допълни, че държавата ни е подготвена за евентуално налагане на ембарго на газовите доставки от Русия и работи за подсигуряване на наличностите на синьо гориво у нас от началото на войната.

Възможно е България да обяви руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата

Възможно е до края на деня Министерският съвет да излезе с позиция за обявяване на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата, заяви още Асен Василев като добави, че заседанието на правителството продължава и в момента.

Предоставяме 2000 каски и 2000 бронежилетки на украинските граждани

2000 каски и 2000 бронежилетки ще бъдат предоставени като средства за индивидуална защита на украинските граждани, реши още днес МС. Това съобщи говорителят на кабинета Лена Бориславова

В началото на редовното заседание днес премиерът Кирил Петков съобщи, че финалната версия на Плана е напълно готова.

Гарантира енергийната сигурност на България и запазва пълния капацитет на енергийните ни мощности, но в рамките на зеления проект, допълни премиерът.

Кирил Петков: Напълно готова е финалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е България да обяви руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата
Възможно е България да обяви руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за персона нон грата
Дали в Швейцария са полудели?
Дали в Швейцария са полудели?