НОВИНИ

Кирил Петков в "Панорама": Мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция

Няма да има промяна в българската позиция без решение на парламента за РСМ

bnt avatar logo
от Любомира Тонева
20:38, 17.06.2022 (обновена)
11922
Чете се за: 09:32 мин.
У нас

Министър-председателят Кирил Петков беше специален гост в студиото на "Панорама" тази вечер.

Той коментира най-горещата тема в политическата сфера у нас - предстоящият вот на недоверие към правителството.

Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна, заяви премиерът.

Опитваме се и мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция. Тогава вече промяната ще е съвсем реализуема стъпка.

Още акценти от интервюто вижте в репортажа на Ирина Цонева:

По въпроса за предсрочно освободения от поста председател на НС Никола Минчев, той коментира:

Всички харесваха Никола Минчев в парламента. Беше гласувано против него като човек.

"Има такъв народ" вече е с шест депутати по-малко (Обзор)

Кирил Петков коментира и търсенето на допълнителна подкрепа от депутати за вота на недоверие и напускащите ИТН народни представители.

Днес още един депутат от ИТН каза аз избирам България, избирам да бъда част от тази промяна и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в следващите дни, каза Петков.

Ние сме в парламента заради тези хора на улицата и когато усетиш подкрепата, знаеш, че е правилно това, което правиш.

Идеята е да се борим за идеи, а не някой да се опитва да прави провокации. Надявам се на мирни протести даже не в подкрепа на правителството, а в подкрепа на промяната, допълни Петков.

Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато знаехме кой отговаря за ДБ, за БСП, нямахме идея кой отговаря за ИТН - дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг, допълни премиерът.

СЛОЖНАТА КОАЛИЦИЯ

Никой не е приел никой в бивша компания. Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България, обясни Петков.

Президентът Радев: Българският парламент не е тържище

Той категорично отрече, че някой е искал пари или постове.

Даже днес лекичко се обидих от думички като "пазаруване", каза Петков като намекна за думите на президента Радев.

Когато преди година задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го подкрепи. Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората.

Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена, заяви Петков.

Президентът трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва, категоричен е премиерът.

От февруари месец антикорупционният закон е готов. 4 месеца не може да напредне заради ИТН и когато решаваме да го внесем, се оказва, че не сме диалогични, коментира Петков по повод отношенията с партията на Слави Трифонов в коалицията.

Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа - съжалявам, направих грешка.

Това за Солун - там бяха Шарл Мишел, Мицотакис, лидерите на Западните Балкани, допълни Петков.

Той отчете, че може би е било грешка решението в последните 6 месеца да работят по 20 часа.

Коалиционните партньори не са част от моето семейство. Главните решения се вземаха на Коалиционен съвет. Те се вземаха от четири посоки, но четвъртият човек не можеше да вземе решение - той само слушаше и на следващия ден ни уведомяваше, обясни Петков.

Слави Трифонов: Напускам правителството заради Македония!

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - ГОРЕЩИЯТ ВЪПРОС

За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за Северна Македония. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно.

Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент.

Атаките са фалшиви, те прикриваха нашето желание за промяна, допълни премиерът.

Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в Република Северна Македония и по линия на антидискриминацията и по Конституцията, допълни Петков. Той призна, че не е чел френското предложение, което директно е изпратено към НС.

Няма да взема никакво самостоятелно решение. Ще следвам волята на българския парламент, повтори Петков.

Предложението на Френското председателство по ветото за РСМ е изпратено до Комисията по външна политика (Снимка)

Няма да отида на обяд с европейските либерали, докато не изчистим задкулисието в ДПС. Докато г-н Пеевски е в тази партия, обясни Петков по темата дали "Продължаваме промяната" ще влезе в едно европейско политическо семейство с ДПС.

КРИЗА&ПАРИ

Премиерът коментира и кризата с инфлацията у нас.

Газът от Русия се качи 4 пъти. Петролът дойде с огромно увеличение заради войната в Украйна. И храните, голяма част от които са внос, и те се качиха. С други думи - привнесе се една голяма инфлация. Това, което направихме, е българските домакинства да не им се качи тока и така се потисна инфлацията, обясни премиерът.

Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето защо тези 2 милиарда, които предложихме, отиват точно в тази посока - да компенсират хората с най-ниски доходи, каза Петков.

Имаме растеж на икономиката, компенсации за бизнеса, всъщност за тази криза, ние се справихме доста добре. Който се опитва да излъже, че може да овладее цялата инфлация отвън - това е един популизъм на дребно, смята Петков.

Какво предстои и какви са сценариите за властта?

Ние се борим за всеки независим глас в парламента, за всеки отговорен депутат, който не иска да хвърли България и в политическа криза, така че ще продължим. Аз лично ще продължа да контактувам с всеки един депутат, категоричен е Петков.

Ако правителството падне и ни се даде отново мандат, ние ще започнем коалиционни преговори, но не с г-н Борисов, не с ДПС, не с Костадин Костадинов или Слави Трифонов, а с всички независими депутати във всички тези партии, за да има България независимо управление от задкулисието. И се надяваме, че ще намерим 6 депутати, категоричен е Кирил Петков.

Премиерът допълни, че няма никакъв проблем ако трябва да отстъпи и не той, а друг негов колега от "Продължаваме промяната" да стане министър-председател на България. Аз много харесвам моите колеги и много вярвам, че те са със същите чисти мисли и кауза, с които съм и аз, допълни в заключение Кирил Петков.

Целия разговор с Кирил Петков вижте във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предупреждение за опасно време в 18 области от страната утре
Предупреждение за опасно време в 18 области от страната утре
Лудогорец проведе две тренировки през втория си ден от лагера в Австрия
Лудогорец проведе две тренировки през втория си ден от лагера в Австрия