НОВИНИ

Високо напрежение в НС: Депутатите стигнаха почти до бой (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:30, 17.06.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Напрежението и противопоставянето продължават да ескалират в Народното събрание. И те се изразяват вече не само с грозна реч, но и с физически сблъсъци. Днес декларация на "Възраждане" взриви обстановката.

За трети път в последните седмици депутатите стигат почти до физически сблъсък. Този път поводът е декларация на "Възраждане", в която Костадин Костадинов нарече фашисти хората, които протестираха вчера срещу оставката на Никола Минчев като председател на Народното събрание.

В изказването си от парламентарната трибуна Костадин Костадинов показа раздразнението си от протестиращите снощи. Като отговор призова симпатизантите на "Възраждане" да се съберат около парламента, когато се гласува вотът на недоверие на правителството.

"Станахме свидетели на опит за Майдан в България, който не успя да се получи напълно, защото опит се прави с мъже, а не с платени соросоиди, нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат и да ни отнемат държавата", заяви Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Това провокира Явор Божанков от БСП да му напомни.

"Какво видяха българските граждани вчера и какво го притеснява него? Видяха как "Възраждане" гласува с ДПС - това видяха, него го е страх, че всички го видяха и най-вече го разбраха", допълни Явор Божанков от парламентарната група на "БСП за България".

Депутати си размениха остри реплики от места. Впоследствие стана ясно, че Росен Костурков от "Продължаваме промяната" е обидил Халил Летифов от ДПС. Видя се сблъсъкът между Настимир Ананиев и Хамид Хамид.

Ето и обясненията на двамата.

"Стана суматоха. Отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов "боклук", знаете, колегата е с патерици. Отидох да видя какво става, стана суматоха, зад мен господин Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми, обърнах се, леко го побутнах, той театрално се хвърли назад и знаем - той е свикнал да се търкаля по коридори и из парламента, така че нищо друго не е станало. Всичко е наред", добави Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

"Станах, за да няма повече контакт. Господин Хамид дойде, казах му да си приберат техните хора, че и ние ще приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска много арогантно, аз не чух, тъй като той беше зад гърба ми, ДПС са адски много изнервени и явно са готови да стигнат до физическа разправа", коментира Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

Депутати почти се сбиха в НС

В блъсканицата се включиха депутати от ПП, БСП и ДПС. Председателят Мирослав Иванов призова за спокойствие, но без резултат. Даде почивка за успокояване на страстите. Като се върнаха отново в залата предупреди Хамид Хамид, за когото участници твърдят, че е започнал разправията.

"Подобно поведение е недопустимо, правилникът ми дава възможност да го отстраня за повече от едно заседание, което аз няма да направя, но това е последното предупреждение, ако има нови сблъсъци и нова проява на агресия, ще налагам най-тежкото наказание и ще отстранявам от заседания", каза още председателят на Народното събрание Мирослав Иванов.

Андрей Гюров оспори думите на Мирослав Иванов и поиска да се разгледат записите от камерите и да се наложи наказание за Хамид Хамид.

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" и Филип Попов от БСП пък поискаха наказание за обидните квалификации на протестиращите от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Засега не е ясно дали ще има наказани за този случай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец проведе две тренировки през втория си ден от лагера в Австрия
Лудогорец проведе две тренировки през втория си ден от лагера в Австрия
За спекула при горивата алармират и управляващите, и опозицията
За спекула при горивата алармират и управляващите, и опозицията