НОВИНИ

Депутати почти се сбиха в НС

Николай Минков
от Николай Минков
09:17, 17.06.2022 (обновена)
Чете се за: 07:25 мин.
У нас
Слушай новината

След вчерашния горещ политически ден в Народното събрание и днес имаше напрежение още в началото на заседанието. Стигна се до сблъсък между двама депутати след декларация на Костадин Костадинов от "Възраждане", който каза:

"Вчера станахме свидетели на опит за Майдан в България. Опитче. Опит, който не успя да се опълчи напълно, защото Майдан се прави с мъже, а не с платени соросоиди. Искам да се обърна към хората и да припомня, че събитията в Украйна започнаха по същия начин, когато хората, които не харесаха избора на своето население, започнаха действия. В началото бяха няколко стотин, после хиляди, после почнаха да стрелят, накрая държавата влезе в гражданска война. Това, което се случи в Украйна, може да се случи и тук. Защото и там и тук управляват външни сили. И там и тук се се стигна до ситуация, в която местните марионетки разрушиха държавата.

Вчера на този протест, спонтанно организирани хора, със спонтанно нарязани тръби и спонтанно донесени камъни и сопи, се отрази интересно нещо. Видя се как тези спонтанно организирани хора поругаха дървото, което стои пред парламента и символ на страданието на майките с увреждания. Вчера ясно се видя кой кой е и кой изпитва страха от своя народ. Предстои дебат за вота на недоверие и гласуване. Нека да не допуснем тази фашистка измет, тези платени да дойдат и да ни отнемат държавата. Призовавам всички сънародници, които искат нормализация на държавата да дойдат пред парламента, когато са дебатите по вота и при гласуването, за да не допуснем някой да окупира държавата ни".

На тези думи остро реагира депутатът от БСП Явор Божанков, който заяви, че лидерът на "Възраждане" неправилно отразява вчерашния протест и го нападна с думите, че точно той организира платени протестиращи и че тика държавата целенасочено към конфликт.

Последва бутане сред депутатите в зала.

Вижте повече от репортажа на Вера Александрова:

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов призова за спокойствие в дебата и отправи последно предупреждение към депутатите, че при подобни прояви народни представители ще бъдат отстранявани от заседания. След което даде 20 минути почивка.

В кулоарите депутатите коментираха ситуацията така.

Хамид Хамид, ДПС: "Стана суматоха. Отидох да видя какво става и видях един човек да крещи на колегата Халил Летифов "боклук", знаете , колегата е с патерици. Отидох да видя какво става, стана суматоха, зад мен господин Ананиев ме задърпа за сакото и крещеше нещо в ухото ми, обърнах се, леко го побутнах, той театрално се хвърли назад и знаем, той е свикнал да се търкаля по коридори и из парламента, така че нищо друго не е станало. Всичко е наред".

Настимир Ананиев от ПП твърди, че е бил нападнат:

"Станах, за да няма повече контекст с ДПС. Казах на господин Хамид да си приберат хората. Той ме избута с ръце. ДПС са изнервени и са готови да стигнат до физическа саморазправа. Въпросът е, че Хамид е опитен, не може да се стига до физическа саморазправа. Ние непрекъснато обменяме думи. От моя страна не е имало реплика. Зад мен стоеше господин Костурков, който говореше с някой от техните. Искат да направят преврат в страната с помощта на ИТН и "Възраждане". Костадинов трябва да обясни на своите избиратели, защо да гласува с ДПС и ГЕРБ. Същото е и с избирателите на ИТН".

Иван Ченчев, БСП: Не Божанков е снимал нещо, а друг, който е снимал и от там стана това напрежение. Някой е снимал реакцията на ДПС, спрямо изказването на Костадинов. Ръкопляскаха на Костадинов и явно това ги е подразнило.

Явор Божанков, БСП: Изтъкнах очевидния факт, че "Възраждане" гласува с ДПС. Явно ги притеснява новата коалиция и това, че някой го казва. Нервите си изпускат хора, които плановете им пропадат. Лидерът на "Възраждане" каза, че хората видели това и онова. Аз казах, че вчера хората видели, че "Възраждане" гласува с ДПС. Това, което казах от трибуната - заставам зад думите си. Надявам се до края на това на НС да има депутати да осмислят на коя страна ще застанат.

След почивката Мирослав Иванов се обърна към депутатите да не се стига до физически сблъсъци:

“Искам да се обърна към Хамид Хамид, защото подобно поведение е недопустимо. Правилникът ми дава възможност да го отстраня, но няма да го направя. Но при нови ексцесии ще отстранявам народни представители от зала, а знаете, че предстоят важни гласувания“, каза той.

От "Демократична България" и БСП определиха като недопустими думите на Костадин Костадинов "фашистка измет" и поискаха той да бъде наказан.

Елисавета Белобрадова, ДБ: Господин предесдател, моля да санкционирате оттук нататък изрази като "фашистка сган", които истински обиждат българските граждани.

Филип Попов, БСП: Настоявам господин председател да наложите по-тежка санкция на госдопдин Костадинов, защото това е най-малкото, което може да се напарви тук в тази зала. Това е недопустимо, нецивилизовано говорене.

Андрей Гюров, ПП: Това, което най-много ме учудва е, че именно някои от най-опитните представители на НС провокирят напрежение и физическо насилие. Затова моля да бъде обърнато внимание и да бъдат разгледани внимателно записите и да се реши дали и как трябва да бъде наложено наказание.

Закриха заседанието на парламента, за да може венният министър Драгомир Заков да изнесе информация, класифицирана по линия на НАТО и от следствието, което МВР провежда за самолета-нарушител.

По темата работеха: Николай Минков, Вера Александрова, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА направи промяна в датата за гостуване на ЦСКА в Европа
УЕФА направи промяна в датата за гостуване на ЦСКА в Европа
Второ поражение за баскетболните национали на колички в Босна
Второ поражение за баскетболните национали на колички в Босна