НОВИНИ

Наблюдателите на изборите Ваня Нушева и Румяна Дечева: Точно такъв проблем с машините очаквахме

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 02.04.2023
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

По информация на ЦИК към 15.00 часа дефектиралите машини за гласуване са общо 65, което означава, че в 65 секции в цялата страна се преминава само и единствено към гласуване с хартиени бюлетини.

"Точно такъв проблем с машините очаквахме", каза в студиото на БНТ Румяна Дечева от Европейската асоциация за защита на човешките права.

Според нея законодателят никога не предоставя необходимото време на всички институции да бъдат подготвени за онези промени, които правят в Изборния кодекс. Едното е с промяната с хартията и решението тези разписки да станат бюлетини, което изискваше определена хартия, за което нямаше необходимото време да бъдат тествани, каза Дечева.

"Cutting error" е информацията, която показват машините, уточни Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

"Доказателство за това, че когато се правят промени в ИК, трябва да имаме техническо време да съобразим техническите изисквания със странните, понякога, решения на законодателя. Днешните проблеми с машините са породени и от дължината на разписките, защото очевидно софтуерът не е програмиран по начин, по който може безпроблемно да отпечата тази дължина на бюлетините, която ЦИК взе в последния момент", каза Нушева.

Неадекватните промени, които се извършват в последния момента, са основният източник на сътресение в работата на изборната администрация, така Ваня Нушева коментира темата с параваните, които се оказа, че на някои места не пазят тайната на вота.

Получени са няколко сигнала, че има видимост по начина, по който гласуват избирателите - видя се как гласува един политик, има сигнали от София и от Хасково.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов стартира успешно в квалификациите в Маракеш, Алекс Лазаров отпадна
Димитър Кузманов стартира успешно в квалификациите в Маракеш, Алекс Лазаров отпадна
Стилияна Николова завърши Световната купа със злато на бухалки, Ева Брезалиева със сребро
Стилияна Николова завърши Световната купа със злато на бухалки, Ева Брезалиева със сребро