НОВИНИ

Какво очакват от политиците хората в обезлюдялото брезовско село Чехларе?

bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 02.04.2023
Чете се за: 06:27 мин.
Регионални
Слушай новината

До 90% избирателна активност са регистрирали в брезовското село Чехларе на изборите за Народно събрание, които се провеждаха у нас през последните две години. Хората обаче не вярват, че този резултат ще бъдат постигнат и днес - деня на поредния вот. Преди години в Чехларе населението е било над 800 човека, сега хората там са около 80. В селото няма магазини, аптека и лекар, църквата и училището са в руини. Хляб се доставя два пъти седмично срещу предварително записване.

Село Чехларе е на 16 км от Брезово и на около 60 км от Пловдив. Автобус има вторник и петък само до общинския център. В същите дни идва и мобилен магазин, който е единствената възможност за хората да си купят най-необходимото.

БНТ: Няма магазин, какво друго няма в селото?

Дончо Дончев: "Ами, поща няма, доктор няма, рейс няма, нищо няма, нищо..."

Хлябът се продава срещу записване, защото е обемна стока и заема място, а мобилният магазин зарежда още две брезовски села.

Пенка Дедевска: "Ами какво купувам - ето хляб, картофи. - Гледам два хляба, до петък ще ви стигнат ли? - Артисват и резерва имам, остават".

Кръстю Клявков - магазинер: "Хората намаляват тука, просто с годините намаляват. - Най-необходимото ли купуват? - Най-необходимото, няма как.

След като мобилният магазин си замине, в Чехларе отново се възцарява тишината.

БНТ: Кога затвориха тука училището, читалището, аптеката, магазина?

Слав Илиолов: "Училището рано е затворено, ами няма деца и го затвориха, какво да правят, даже е съборено, идете го снимайте, ужас е, ужас, като минавам от там ми се плаче".

Кристине Пачова - председател на читалището: "Разкошна сграда беше, има една картинка, която напомня за нея, но деца няма и училище вече няма естествено, а това определя и живота на едно село".

Друга болка на хората е селската църква, която била една от най-големите в района. Църквата "Йоан Кръстител" в село Чехларе е строена около 1856 г. с труда и средствата на местното население и бесарабски българи. В последните 50 години тя постепенно се руши.

Манол Марински - кметски наместник на село Чехларе: "Всичко е разграбено, унищожено, камбаната не се знае къде е, иконите са съсипани навремето, иконописи е имало много красиви, изобщо била е много красива църква".

На метри от разрушените църква и училище, се извисява още една призрачна постройка.

Сградата, строена за местно читалище около 1986 г. така и не е довършена, днес тя е частна собственост, но продължава да се руши. В селото, в което не е останало нищо, духът на Чехларе е жив и се пази в малка стаичка, пълна с книги. Защото и без построена сграда, местните читалищни дейци са създали богата библиотека.

Кристине Пачова - председател на читалището: "Няколко години поред се печелят проекти и се набавят книги, почти всяка година, последните пет-шест е така и си има и читатели за тях, което е най-хубавото нещо".

Заради чистия въздух и близостта на Средна гора, млади семейства са купили 20 къщи, които посещават през почивните дни. Но също толкова къщи, в които вече няма жители, са в руини.

БНТ: Опустява ли сега селото?

Дончо Дончев: "Опустява, привършва де, според мен тука след някоя година само тези, които идват от Пловдив в петък вечерта, събота и неделя и то магазин няма смисъл да има тогава, те си носят ядене хората".

Манол Марински - кметски наместник на село Чехларе: "Няма кой да се засели млад човек, няма перспектива, няма развитие, няма работа и нещата отиват вече на лошо".

Сега по-младите в Чехларе помагат на възрастните като им купуват лекарства и ги превозват до града. А жителите не искат много, само магазин и автобус всеки ден.

Манол Марински - кметски наместник на село Чехларе: "Неща, които всеки един човек от ежедневието му липсват, едно село в 21-ви век да не може да бъде обслужено и хората просто са отчаяни".

Затова не всички са убедени, че искат да гласуват.

Пенка Дедевска: "Ще си помисля, ами много работи има, за които да си помисля".

Слав Илиолов: "Правителство не могат да направят, карат се вътре там, събират се там само за кавги народните представители, едни други се ядат".

Димо Танев: "Ще гласуваме естествено. - Какво ви се иска за вас, за населеното място? - Какво да искаме, то и да искаме, обещават пък няма да го изпълнят".

Ще има ли бъдеще брезовското село Чехларе - ще трябва да решат политиците.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без обхват и без аптека - как живеят хората в село Ботево
Без обхват и без аптека - как живеят хората в село Ботево
Жалбите в изборния ден в област Сливен за предимно за параваните, има и за нерегламентирана агитация
Жалбите в изборния ден в област Сливен за предимно за параваните, има и за нерегламентирана агитация