НОВИНИ

Националките до 20 години заминават за Европейското по баскетбол

Български национален отбор по баскетбол за жени до 20 години
Снимка: Българска федерация по баскетбол
bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 06.07.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор за жени до 20 години заминава утре сутрин за Европейското първенство, дивизия А. България се изкачи в елита още през 2019 г. след титла в Дивизия Б в Прищина, но завръщането бе отложено цели две години заради кризата с COVID-19 и отлагането на всички турнири за подрастващи на ФИБА.

На първенството в Шопрон, Дивизия А, България ще излезе за първия си мач при завръщането си в Дивизия А срещу Полша на 8 юли. На 9 юли е двубоят срещу фаворита Испания, а на 10-и момичетата ни ще срещнат Литва.

„Важното е, че сме здрави“, сподели селекционерът на тима ни Лъчезар Коцев.

На шампионата той ще може да разчита на капитана на отбора Илияна Георгиева. Крилото се контузи по време на първата контрола на отбора – срещу Румъния и пропусна останалата част от подготовката, но ще е на линия за мачовете в Унгария.

„Тази година беше тежко като цяло. Нямаше ги много момичета от миналата година, с които водихме подготовка и участваха в Челънджърите за 18- и 20-годишни. Трябва да дадем всичко от себе си във важните мачове. Факт е, че нашият отбор ще е с по-малки състезателки. Имаме само четири момичета във върховия набор, останалите са родени през 2003, 2004. Дори 2005. Отиваме за битка. Не сме се предали. Очаква ни много тежък турнир. Хубавото е, че в подготовката играхме контроли със силни съперници. Сблъскахме с класни съперници в контролите, сега сме подготвени“, сподели още Коцев.

В Шопрон той ще разчита на Маргарита Иванова, Борислава Денчева, Валентина Веселинова, Илияна Георгиева, Виктория Иванова, София Александрова, Виолета Григорова, Златка Маданкова, Мина Василева, Ванина Василева, Микаела Дамянова и Ивана Бонева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП подкрепи включването на газа и ядрените дейности в списъка на енергийно устойчивите дейности
ЕП подкрепи включването на газа и ядрените дейности в списъка на енергийно устойчивите дейности
ГЕРБ и ПП в спор за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост
ГЕРБ и ПП в спор за средствата по Плана за възстановяване и устойчивост