НОВИНИ

Националният кръвен център с призив за повече дарители

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:40, 17.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Слушай новината

Макар в момента в Националния кръвен център да имат достатъчно количество кръв, напомнят, че от дарители винаги има нужда. Затова съвместно с фондация "Капачки за бъдеще" беше организирана кампания за набиране на желаещи да дарят кръв.

Да даряваш кръв е като да даваш надежда на човек, когото дори не познаваш.

Яна, кръводарител: Аз когато съм се родила, ако не е имало някой, който да ми даде кръв, сега няма да съм тук. Тъй че мили хора, дарявайте кръв, даряването е любов.

Елена, кръводарител: Всеки от нас трябва да бъде отговорен за това нещо, защото както се казва утре може да сме ние в тези болници и някой да трябва да дари за нас.

Мария-Елиза, кръводарител: Няма от какво да се колебаете, ако физически можете да го направите и лекар не ви е забранил, няма защо да не го правите.

А за да помогне да се напълни резервът на центъра, създателят на Фондация "Капачки за бъдеще" решава да събере хора, които са готови да помогнат.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Лазар Радков, фондация "Капачки за бъдеще": Понеже аз не мога да го правя се опитвам да стимулирам много други хора да кръводаряват, защото хора сме, трябва да си помагаме. Искаме да популяризираме идеята, така че човек хем да помага, буквално спасява животи и прави нещо хубаво за тялото си.

Пандемията заради вируса е повлияла и на броя кръводарители. Сравнено с минали години хората са много по-малко.

д-р Николай Николов, директор на НЦТХ-София: Който дарява, спасява човешки живот и не само един, тъй като компонентите от дарената негова кръв, това са и тромбоцитна маса, това са и плазма, тромбоцити и помагаме на няколко човека с неговата дарена кръв.

Д-р Николай Николов се надява инициативата да подпомогне центъра, тъй като заради пандемията има спад и в броя екипи, които взимат кръв извън него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Части от САЩ и Япония са в снежен капан
Части от САЩ и Япония са в снежен капан
Екип на БНТ в израелската аерокосмическа корпорация
Екип на БНТ в израелската аерокосмическа корпорация