НОВИНИ

Как реагира бизнесът на удължените до края на януари противоепидемични мерки?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:12, 17.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
Слушай новината

Репортерът ни Зоя Велинова се срещна с ресторантьори, собственици на фитнес зали и големи търговски вериги.

Как реагира бизнесът на удължените до края на януари противоепидемични мерки?

Семейство Макарунас от четири години имат гръцки ресторант в София. Бизнесът вървял много добре до март тази година, когато започна пандемията.

Евгения Макарунас, ресторантьор: Първата вълна ни удари, успяхме да се справим донякъде през лятото. Сега обаче се надявахме да работим през празниците, за да можем да покрием поне разходите.

Скево Макарунас, ресторантьор: Не зная докога ще издържим. Това, което правим в момента, е продажба на храна за вкъщи, но приходите са минимални, тъй като поръчките не са редовни. В същото време разходите за ток, наем, заплати почти не са променени.

Евгения Макарунос, ресторантьор: Подготвяме документи и ще кандидатстваме за помощ от държавата, за да можем да се справим със сегашната криза.

Николай Костадинов е собственик на фитнес зала в столицата. Твърди, че браншът е сред най-силно пострадалите от пандемията. Единствените му приходи в момента са от предлагане на тренировки онлайн, но те са минимални и недостатъчни за издръжка на семейството.

Николай Костадинов, собственик на фитнес зала: Мислехме да кандидатстваме за помощи за бизнеси, които са пострадали от пандемията, но не се знае дали ще имаме тази възможност. Оказва се, че има доста изисквания, които трудно се покриват.

Големите вериги пък днес се оплакаха, че трудно се справят с клиенти, които не спазват противоепидемичните мерки и поискаха подкрепа за спазване на реда както вътре, така и около търговските обекти.

Йордан Матеев, Сдружение за модерна търговия: По отношение на мерките извън търговските магазини също ще имаме нужда от подкрепа от страна на държавата, тъй като предстоят важни и големи празници, с голямо струпване на хора в отворените магазини.

Милена Драгийска, управител на търговска верига: Когато ние спазваме пропускателен режим вътре в търговската верига, логично е навън да останат чакащи хора. Ако те не спазват дистанция, ние нямаме капацитета да осигурим тези мерки и навън.

След среща на търговските вериги с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев стана ясно, че смесени екипи с представители на МВР, РЗИ, Агенцията по храните и пожарната ще следят за реда при засиленото пазаруване по празниците във и около търговските вериги.

Предвижда се при неспазване на мерките да се санкционират не само веригите, но и потребителите. Зелените коридори за пазаруване на възрастни хора от 8.30 ч. до 10.30 ч. остават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ в израелската аерокосмическа корпорация
Екип на БНТ в израелската аерокосмическа корпорация
Вангелов и Батаев ще се борят за бронза на Световната купа в Белград
Вангелов и Батаев ще се борят за бронза на Световната купа в Белград