НОВИНИ

Националният военноисторически музей със специална експозиция за празника

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:43, 06.09.2024
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Националният военноисторически музей отвори врати след кратко затваряне и по повод празника на Съединението представя специална експозиция.

Знамето светиня, под което Източнорумелийските войски извършват Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., може да се види от посетителите на Националния военноисторически музей.

"Днес на този специален ден ние отваряме врати и очакваме нашите гости от 10:00 до 17:00 часа. Те могат да видят и нашата зала, посветена на Съединението, в която могат да разгледат оригинални артефакти, които са свидетели на събитието от преди 139 години. Това са вещи на майор Данаил Николаев, който изиграва ключова роля в Деня на Съединението, вещи на участници в обединителния акт, като майор Райчо Николов, като четници от Станимашката, Голямо-Конарската, Марашката чета, разбира се вещи на първия български княз Александър Първи, който също има своята роля при обявяването на Съединението. Могат да видят и две анимации, които също са посветени на Съединението и дават повече информация за това каква е ролята на българската войска", разказа Славея Сурчева, уредник в НВИМ.

Музеят очаква своите посетители с нова визия, подменен графичен материал, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, нови интерактивни приложения с допълващо съдържание, реализирани със собствени средства от бюджета, предоставени от Министерството на отбраната. В празничния ден НВИМ ще работи с обичайното си работно време и входни такси.

Вижте повече в прякото включване на Борислава Алексова

снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Пегула ще опита да запази трофея от US Open у дома
Джесика Пегула ще опита да запази трофея от US Open у дома