НОВИНИ

Над 1000 души от Мариупол са евакуирани в Запорожие

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:08, 07.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди хора се опитват да избягат от Донбас на фона на очакванията за руско настъпление на изток. Украински представители призоваха хората да използват възможността да се изтеглят, докато все още районът е безопасен. САЩ съобщиха, че Русия се е изтеглила напълно от Киев и Чернигов. Повече от 400 души от киевското предградие Гостомел са в неизвестност, съобщават местните власти. А над 1000 души са се евакуирали от Мариупол в Запорожие.

26 часа отнема придвижването на конвоя от автобуси и частни автомобили, както и преминаването през многобройни пропускателни пунктове. Но накрая успешно пристига в Запорожие. Повечето от евакуираните са от Мариупол.

Конвоят е изведен от екип на Международния комитет на Червения кръст. Цивилните граждани са избягали сами от обсадения украински град, разположен на Азовско море.

"Надяваме се, че ще се върнем и ще продължим да осигуряваме безопасното извеждане на цивилните. Наблюденията ни показват остри хуманитарни нужди, на които се надяваме да отговорим като неутрален хуманитарен посредник и да продължим да помагаме на хората", каза Умар Насем Хан, ръководител на делегацията на Червения кръст.

В Мариупол са останали още хиляди, които се нуждаят от хуманитарна помощ и евакуация, съобщи делегацията на Червения кръст в Украйна.

"Руснаците твърдят, че са дошли да ни освободят, но Мариупол се превърна в гробище", разказва Ана.

"Най-страшни бяха ударите, бяха постоянни. При един от тях загинаха седем души, от които две деца. От бомбите се образуваха кратери - по седем метра дълбоки. Беше ужасяващо", споделя Нина.

Международният комитет на Червения кръст е доставил в Украйна повече от 700 тона медицински материали, храна и друга помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко ще струват козунаците в Благоевград за Великден
Колко ще струват козунаците в Благоевград за Великден
Украинските бежанци във Варна може да останат без лечение
Украинските бежанци във Варна може да останат без лечение