НОВИНИ

Над 160 000 души в цяла Франция се обявиха против здравния пропуск

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:26, 25.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бурни дискусии и многохилядни протести във Франция срещу въвеждането на здравен пропуск за ковид статус. Според френския Сенат обаче от обхвата на документа трябва да се изключат някои възрастови групи и места, като откритите части на заведенията. Обсъжданията на законопроекта в парламента продължават. А в цялата страната повече от 160 000 души се обявиха против мерките на властите.

Сблъсъци с полицията, сълзотворен газ, арести. Така изглеждаха улиците във Франция, където расте недоволството срещу разширеното прилагане на здравния пропуск и задължителната ваксинация за някои професии. 11 000 в Париж, 6000 в Ница, 5000 в Монпелие - общо 161 000 демонстранти спрямо 110 000 миналия уикенд. Възгласи "свобода" и призиви за оставката на президента Еманюел Макрон.

"Искаме да окажем натиск над правителството. Много французи, които стават все по-многобройни, отказват да приемат здравния пропуск. Все повече хора искат свобода, а не терор", заяви протестиращ.

Франция въвежда санитарен пропуск за събития с повече от 50 души

От далечно Таити, където е на посещение, Еманюел Макрон отново призова гражданите да се ваксинират с аргумента, че който е имунизиран, е защитен, и се обърна към протестиращите с думите:

"Всеки има свободата да се изразява, мирно и зачитайки другия. Само че вирусът не се поддава на демонстрации. Разбрах го още в самото начало, няма особен смисъл да се протестира срещу него".

Разгорещени са дискусиите и във френския парламент. Долната камара, където мнозинство има партията на Макрон, одобри здравен пропуск да се изисква за посещения на събития и места с повече от 50 присъстващи, а от началото на август и за кафенета, ресторанти, търговски центрове и при пътуване с влак или самолет.

От 30 август такъв пропуск ще е нужен и на 12- 17-годишните, а ваксинацията за работещите в обществения сектор ще стане задължителна, освен ако не искат да се тестват всеки ден.

Сенатът, доминиран от опозицията, обаче тази нощ гласува изменения. Горната камара настоява разширеното използване на пропуска да се отложи за 15 септември, както и да не се изисква за непълнолетните, за терасите на заведенията и в големите търговски обекти. Според друга промяна в текста младежите на 16 и 17 години ще могат да се ваксинират без родителско съгласие.

Помирителна парламентарна комисия се опитва да изчисти различията, а кабинетът губи търпение, защото иска мерките да влязат в сила колкото се може по-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против: Строят детска градина на мястото на пазар "Север" в София
За и против: Строят детска градина на мястото на пазар "Север" в София
Четири семейства остават без дом след пожара в "Шекер махала" в Пловдив
Четири семейства остават без дом след пожара в "Шекер махала" в Пловдив