НОВИНИ

Над 2 200 смъртни случаи от COVID-19 за 24 часа в САЩ

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 15.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
Общество

Близо 2 милиона вече е броят на заразените с коронавирус по света по данни на университета Джонс Хопкинс. Огнището на пандемията в момента е в САЩ. В страната беше отчетен поредният трагичен рекорд - за денонощие смъртните случаи са над 2 200.

Заразените в САЩ са над 609 хиляди, а общият брой на жертвите е надвишава 26 хиляди. Тествани за коронавирусна инфекция вече са повече от 3 милиона души.

Най-тежко остава положението в щата Ню Йорк. Според губернатора на Калифорния - там пикът е преминат, но ситуацията все още е тревожна. Очаква се следващият най-засегнат щат да бъде Флорида. На фона на тревожната статистика президентът Доналд Тръмп обяви, че планът за отваряне на американската икономика е на финалната права. В редица държави, като Русия и Турция, броят на заразените продължава да се увеличава. В Европа обаче все повече държави облекчават рестриктвините мерки. Австрия беше сред първите, като разрешение да отворят получиха магазини с площ над 400 квадратни метра, както и градинските борси.

Волфганг Посауц, собственик на книжарница: Да видим, приемам отварянето на магазините като възможност да се види колко добре ще продължи да функционира бизнесът. Хората уважаваха мерките за сигурност, това не беше проблем.

Херберт Йедлецбергер, градинар: Мисля, че моментът за рестарт е добре избран. Спряхме за 4 седмици и сега е време за бавно да започнем отново.

И ако за някои бизнеси по-леките мерки са добре дошли, то за други прогнозите стават все по-мрачни. Данни на Международната асоциация за въздушен транспорт показват, че загубите за бранша ще бъдат значително по-високи от очакваното.

Александър Де Юниак, генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт: Както знаете, известни са данните за загубите на бранша заради кризата, свързана с COVID-19. Очакванията са за намаляване на приходите с над 312 милиарда долара. Това означава спад на постъпленията с 25% в сравнение с предишните прогнози.

А в Китай започна втората фаза на клиничното изпитване на ваксина срещу COVID-19.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът ще одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили
Кабинетът ще одобри доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили
САЩ прекратяват финансирането на СЗО
САЩ прекратяват финансирането на СЗО