НОВИНИ

Над 400 ракети са изстреляни от Израел към Хизбула в Ливан при новата атака

Властите в Бейрут съобщават за един загинал и шестима ранени

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:41, 23.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

С над 400 ракети Израел атакува тази сутрин позиции на шиитската групировка Хизбула в Ливан. Властите в Бейрут съобщават за един загинал и шестима ранени.

Израелската армия не изключва провеждането на сухопътна операция на ливанска територия. На въпрос за вероятността от израелско нахлуване в Ливан говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви, че военните ще направят всичко възможно, за да възстановят сигурността в Северен Израел.

Южен Ливан осъмна с масирани удари от Израел. Израелските военни не дават подробности за операцията. Съобщиха, че подкрепяната от Иран групировка е подготвяла атаки по израелски цели. Израелската армия призова цивилното население в района да стои далеч от постове на Хизбула.

"Призоваваме цивилното население от ливанските села, които се намират до сгради, използвани от Хизбула за военни цели - като например складове за оръжие, незабавно да се преместят от съображения за сигурност", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

По данни на Ройтерс ударите са най-масираната атака срещу Хизбула от 1 година.

От другата страна на границата, в израелските селища, нощта беше безсънна. Израелската армия съобщи, че са прехванали дрон, изстрелян от Хизбула. Властите на Израел забраниха в граничните райони масови събирания.

В северните израелски райони училищата днес ще останат затворени. Болниците получиха указания да продължат дейността си в помещения с допълнителна защита срещу ракетен обстрел.

Вторият човек в йерархията на Хизбула - шейх Наим Касем, обяви нова фаза в конфликта. Той предупреди Тел Авив, че са готови за всеки сценарий.

Световни лидери продължават да се обединяват в призивите си за деескалиране на напрежението в Близкия изток.

"Ще направим всичко възможно, за да не избухне по-мащабна война и ще настояваме за това", коментира американският президент Джо Байдън.

Египетският министър на външните работи предупреди, че конфликтът може да обхване целия регион. Призиви за деескалация на напрежението отправиха и ООН, и Европейския съюз.

Израел продължава операцията и в Ивицата Газа. Израелската армия съобщи, че е атакувала команден център на Хамас, който се е помещавал в училище. Палестинските здравни власти обявиха, че са загинали 22-ма души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хулигани запалиха тревната настилка на стадиона на Партизан
Хулигани запалиха тревната настилка на стадиона на Партизан
Божидар Саръбоюков зае второ място в скока на дължина на турнир в Швейцария
Божидар Саръбоюков зае второ място в скока на дължина на турнир в Швейцария