НОВИНИ

ООН прие "Пакт за бъдещето", Главчев го определи ключов във времена на конфликти

Среща на върха в САЩ, българският премиер подчерта необходимостта от модернизация на ООН

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
07:59, 23.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

ООН прие "Пакт за бъдещето". Документът е насочен за справяне с предизвикателствата на века, свързани с напрежение и конфликти, както и с предизвикателствата на климата.

Генералният секретар Антонио Гутериш, който организира "Срещата на върха на бъдещето", я обяви за "възможност веднъж на едно поколение" за прекрояване на човешката история чрез възобновяване на международното сътрудничество.

В Ню Йорк продължава и участието на служебния премиер Димитър Главчев във форума на най-високо равнище за бъдещето на света. Преди форума Главчев подчерта необходимостта от модернизация на ООН.

В деня, в който страната ни отбеляза 116 години независимост, служебният премиер Димитър Главчев произнесе на български речта си пред срещата на върха на ООН за бъдещето на света.

Той подчерта необходимостта от модернизиране и подмладяване на Организацията на обединените нации, за да се гарантира, че тя остава актуална и способна да отговаря на предизвикателствата на 21-ви век.

Това по думите му включва и реформиране на Съвета за сигурност, за да отразява по-добре текущата реалност.

Димитър Главчев акцентира специално върху амбициозния Пакт за бъдещето, който въплъщава почти 80 години многостранен и национален опит, имащ за цел по-безопасен, по-устойчив и по-справедлив свят.

"В основата на тези усилия е върховенството на закона, което е от съществено значение за спазването на международните норми, справедливостта и насърчаването на глобалното сътрудничество", посочи Главчев и изтъкна значението на спазването на човешките права.

Главчев заяви и твърдата подкрепа на България за Глобалния цифров договор, който се стреми към ориентирано към човека, базирано на правата, цифрово бъдеще, което използва изкуствения интелект за постигане на напредък и гарантиране на информационния интегритет.

"Честит празник и признателност към всички вас, че сте се доказали в една от най-конкурентните среди в света".

С тези думи служебният премиер поздрави българската ни общност в Ню Йорк. На прием в генералното ни консулство в Ню Йорк по повод 116 години от независимостта на България Главчев каза пред сънародниците ни, че у нас се полагат всички усилия за създаване на условия, които да привлекат повече българи да се завърнат в страната.

Служебният ни външен министър Иван Кондов подчерта, че днес в ООН ясно е видял значимостта на България като страна, която е гарант за стабилността в Югоизточна Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Заслужено победихме Спартак Варна
Илиан Илиев: Заслужено победихме Спартак Варна
Арестуваха 12 души за връзки с Израел в Иран
Арестуваха 12 души за връзки с Израел в Иран