НОВИНИ

Среща на върха на ООН за бъдещето, Димитър Главчев представя България

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:29, 22.09.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В Ню Йорк започва среща на върха в ООН, решенията, от която според мнозина ще са от изключителна важност за хода на конфликтите, които разтърсват света. На форума България е представена от служебният премиер и вътрешния министър. Още преди началото се чуха предупреждения за назряващата катастрофа в Близкия Изток и нуждата от спешни мерки. Какви са нагласите - от Ню Йорк предават специалните пратеници на БНТ Ирина Цонева и Любен Бързаков.

В чест на официалния празник на България премиерът Димитър Главчев ще произнесе по-късно тази вечер речта си пред високия форум на български език с акцент върху това, че ефективното глобално сътрудничество е все по-важно за нашето оцеляване, но е трудно да се постигне в атмосфера на недоверие, в която се използват остарели структури, които вече не отразяват съвременната политическа и икономическа реалност.

"Пактът за бъдещето е факт, въпреки опита на Русия и още няколко държави с процедурни хватки да го торпилират", каза Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Той обясни, че опитът в ключовия документ да бъде вкаран допълнителен текст за т. нар. суверенност е срещнал внушителния отпор на 143 държави и едва 7 са подкрепили.

"ООН е системата, в която трябва да се взимат най-важните решения и да се спазва Уставът на ООН. Трябва мултилитералната система да функционира добре, тя е нашата защита от агресии", заяви Иван Кондов, министър на външните работи.

Очаква се утре световните лидери да приемат Пакт за бъдещето, който ще включва като приложения Глобален договор в областта на цифровите технологии и Декларация за бъдещите поколения.

Довечера премиерът Главчев ще се срещне и с българската общност в Ню Йорк в генералното ни консулство, където ще бъде отбелязан и Денят на независимостта.

А Ню Йорк традиционно за дните на сесията на ООН е напълно блокиран заради мерки за сигурност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драма в Манчестър! Сити се спаси срещу 10 от Арсенал в спектакъл
Драма в Манчестър! Сити се спаси срещу 10 от Арсенал в спектакъл
Златомир Загорчич: Положението е критично
Златомир Загорчич: Положението е критично