НОВИНИ

116 години независима България! Богата празнична програма в много градове в страната

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 22.09.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Богата празнична програма в много градове в страната по случай 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

София

В столицата една от най-важните дати в съвременната ни история беше отбелязана с церемония пред паметника на Независимостта. В словото си преподавателят от Софийския университет проф. Веселин Янчев определи актът от 22 септември като апогея на българите от Възраждането, с който завършва процесът по възстановяване на българската държавност и национално обединение.

"Този акт е сред най-големите постижения в новата ни история, който трябва да помним и да се гордеем. Да живее свободна и независима България", каза проф. Веселин Янчев - преподавател в СУ "Св.Климент Охридски".

В знак на почит към паметта на строителите на съвременна България бяха поставени венци и цветя.

"Искам да пожелая на всички хора много здраве, много хубави моменти. Да бъдат независими в мислите си, в действията си. На всички държавници и политици да пожелая да поставят българските интереси на първо място. Независимостта не се подарява, тя трябва да се извоюва", категоричен е Цветомир Петров - председател на СОС.

"Виждате ли този възрожденски дух и днес? Аз съм учител по история и за съжаление все по-рядко го виждам. Мисля, че пламъкът трябва да се запали още от ранна детска възраст. Всичко тръгва от семейството и след това трябва да бъде продължено и в училище", смята Александър Цветков, учител по история.

"БНТ: Какво искате да пожелаете на българите за празника?

- Искам да са живи и здрави и да се опитат да са малко по-обединени", пожела Диана.

"Първо - вяра в бъдещето на България, че има такива хора, които могат да ни обединят. Второ, че ще имаме самите ние сила да погледнем в себе си и да открием тази сила, вяра и дух, които са ни завещани от традициите."

"В каква България искате да живеете днес?

- Свободна България, да могат да растат децата спокойно и свободно."

Варна

Във Варна прозвучаха думите от прокламацията на княз Фердинанд, изречени през 1908 г. - „Да живее свободна и независима България!“. Празникът беше посрещнат с военен ритуал, а свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия отслужиха молебен.

"3-милионна България да се изправи срещу Великите сили и да си създаде собствена държава, това е героизъм според мен."

Русе

В Русе празничната церемония започна с духовата музика, а митрополит Наум в съслужение със свещениците от епархията отслужиха празнична литургия. Именно тук, на русенския бряг, княз Фердинанд и правителството, начело с Александър Малинов, вземат решението за обявяването на историческия акт.

"Това е най-специалният ден според мен в българската история, тъй като тогава придобиваме един статут на самостоятелна държава."

"Чист, български, всеотдаен, извоюван с много упоритост и настоятелство на българския народ и на всички, които обичат именно България."

Благоевград

В Благоевград от Национално дружество „Традиция“ представиха исторически спектакъл, посветен на борбите за Освобождението на българите от Македония и Одринско.

"Обикновено има едно много неприятно клише в българската история, което казва, че българската армия печели битките, а дипломацията губи войната. Ами ето едно такова събитие е на базата на българската дипломация", отбеляза Кирил Алексиев.

Екип на БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремко Евенепул с историческо постижение в шосейното колоездене
Ремко Евенепул с историческо постижение в шосейното колоездене
Болоня с първа победа от началото на сезона
Болоня с първа победа от началото на сезона