Над 500 сигнала за паднали дървета в София след първия снеговалеж

от БНТ
20:40, 30.11.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Трафикът в София беше силно затруднен тази сутрин с падането на първия сняг. Заради забавяне, една от фирмите, ангажирани в почистването на снега, ще бъде глобена. Множество случаи на паднали дървета и клони допълнително затрудниха придвижването. Нанесени са и материални щети на паркирани автомобили.

Обилният снеговалеж над столицата усложни обстановката още в ранните часове на деня. Автобус на градския транспорт закъса в района на "Симеоновско шосе" заради непочистения път. Проблем с контактната мрежа спря движението на трамваите в района на улица "Граф Игнатиев". За няколко часа трамвайното трасе на площад "Македония" също беше блокирано, но аварията там беше отстранена преди 9.00 часа.

На терен работят общо 178 снегопочистващи машини. Една от тях се управлява от Станислав, който от полунощ е по пътищата в столицата.

"Най-сложно е по главните булеварди - с движение, с градски транспорт, там е най-сложно, защото нямаме колегиалност от другите шофьори", казва той.

Заради непочистени участъци столичният кмет Йорданка Фандъкова иска почистващата фирма да бъде глобена.

"Санкциите са много сериозни. Изцяло за фирмата, която чисти "Младост, "Триадица" "Витоша", няма да бъдат одобрени нито една от дейностите".

През целия ден граждани сигнализираха за паднали дървета и клони, включително върху автомобили и край детски площадки.

Сигналите за падналите дървета и клони надхвърлиха 520.

"Повечето са паднали клони, а не дървета, но има и изкоренени дървета и то с материални щети по автомобилите в различни райони като "Слатина", "Младост", "Бъкстон", "Борово". Имахме и сериозни паднали дървета, които са причинени от силния снеговалеж, мокър сняг с вятър", каза Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

11 аварийни екипа прoдължават работа, докато не бъдат отстранени всички паднали клони и дървета.

Репортери: Кристиян Гаров, Светозар Костадинов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Първи сняг: Усложнена обстановка и проблеми по пътищата в цялата страна (Обзор)
Първи сняг: Усложнена обстановка и проблеми по пътищата в цялата страна (Обзор)
Очаквайте по БНТ: Лили Иванова с първо тв интервю от началото на пандемията
Очаквайте по БНТ: Лили Иванова с първо тв интервю от началото на пандемията