НОВИНИ

Над 57 000 безработни са започнали работа от началото на 2023 г.

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:52, 15.05.2023
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
заетостта сред хората години увеличава
Слушай новината

От началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява, а над 57 000 безработни са намерили работа с подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Близо 16 000 икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 000 младежи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров в своето приветствие по повод 33-ата годишнина на Агенцията по заетостта и нейния професионалния празник.

Той поздрави за всеотдайността и професионализма ръководството и служителите на институцията и даде своята висока оценка за изграждането й като устойчива и модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса.

„Възлагам големи очаквания на иновациите по отношение на мисията и визията на Агенцията и нейния подход към промяната. Само мотивиран и квалифициран екип, какъвто сте Вие, може да допринесе до решения, отговарящи на предизвикателствата на утрешния ден“, добави Лазаров.

В изказването си той подчерта, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на икономиката, усъвършенстването на изкуствения интелект променят радикално обществените и индустриалните отношения и водят до интензивни промени, нови професии и работни места, изискващи постоянно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила.

„Съвременните реалности изискват незабавен отговор на недостига на квалифицирани човешки ресурси, като фактор за икономически, социален и обществен просперитет. Нужно е непрестанно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила“, каза министър Лазар Лазаров.

Заместник-министрите Наталия Ефремова и Надя Клисурска също поздравиха служителите на Агенцията по заетостта и им пожелаха много здраве и енергия, за да продължат да подкрепят трудовата реализация на хората и да изпълняват успешно държавната политика на пазара на труда.

В рамките на честването на 33-та годишнина на Агенцията по заетостта беше открит Център за активиране на неактивни лица в Кюстендил. Служителите в него ще мотивират хората за активно поведение на пазара на труда чрез насърчаване на регистрацията им в бюро по труда, включване в обучения и насочване към свободни работни места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 хиляди фенове празнуваха шампионската титла на Фейенорд пред кметството на Ротердам
Над 100 хиляди фенове празнуваха шампионската титла на Фейенорд пред кметството на Ротердам
Победа за Емил Стоилов и баскетболния Менорка в плейофите за изкачване в по-горна дивизия
Победа за Емил Стоилов и баскетболния Менорка в плейофите за изкачване в по-горна дивизия