НОВИНИ

Над 90% от забавените средства за настаняването на украинци ще бъдат изплатени на хотелиерите

доволни украинските бежанци условията базата паничище
bnt avatar logo
от БНТ
18:23, 11.08.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма част от забавените средства за настаняването на украински бежанци ще бъдат изплатени на хотелиерите в най-скоро време. Това обяви в Бургас служебният министър на туризма Илин Димитров на среща с туристическия бранш по Южното Черноморие.

"Имаше много забавени преписки, над 500, имаше и жалби. Денонощно работихме и голяма част от тези средства бяха вкарани днес на заседанието на Министерски съвет, за да се обсъдят и ще бъдат платени в най-кратък срок, може би над 90% от забавените суми. Това ни е приоритет", каза Димитров.

Той заяви още, че програмата за настаняването на бежанци, на този етап, ще продължи до края на септември. Към момента има настанени малко над 25 000 души. Продължава и програмата за интеграция на украинците. Над 7500 души работят по морски курорти и във вътрешността на страната.

"Следващите седмици ще стане ясно по какъв начин ще продължи и след септември програмата за настаняване. Нека да видим, когато крайният срок като наближи, какво е положението в Украйна и ще има ли по-голям поток и в какъв размер ще бъде. Тогава ще бъде взето решение, но ще се опитаме максимално бързо да го вземем, за да предупредим хотелиерите, за да няма сътресение.", допълни служебният министър на туризма.

При посещението си в Бургас той заяви, че има ръст на туристопотока спрямо миналата година, но все още не може да се доближи до нивата през 2019 г. Броят на българите, които посещават родното Черноморие, бележи лек спад, а на този фон изходящият туризъм се е повишил – над 3500 пътувания от началото на лятото.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крум Зарков: Ще искаме тълкуване от КС на едно от големите правомощия на главния прокурор
Крум Зарков: Ще искаме тълкуване от КС на едно от големите правомощия на главния прокурор
Бензинът за месец е поевтинял с 13 стотинки за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто
Бензинът за месец е поевтинял с 13 стотинки за литър, метанът е поскъпнал с близо 50 на сто