НОВИНИ

Най-малко 39 станаха жертвите на циклона, връхлетял Югоизточна Бразилия

станаха жертвите циклона връхлетял югоизточна бразилия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:52, 07.09.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

От борбата с бедността до достъпа до образование, от политическото представителство до икономическите възможности, светът "изоставя жените и момичетата", предупреждава ООН в доклад за равенството между половете.

В доклада на "ООН Жени" се прави преглед на постигнатия напредък по 17-те цели за устойчиво развитие (ЦУР), приети от членовете на органа през 2015 г., които трябваше да създадат по-добър свят за всички до 2030 г.

Резултатите от прегледа са мрачни.

"Когато разглеждаме данните, наистина изглежда, че светът не успява да напредне и да постигне равенство между половете", заяви пред АФП заместник изпълнителният директор на "ООН Жени" Сара Хендрикс.

"И това се превръща, бих казала, във все по-далечна цел", добави тя.

Целта, фокусирана върху равенството между половете, цели до края на десетилетието да се премахне дискриминацията по полов признак, насилието срещу жени, принудителните бракове и гениталното осакатяване, да се направи по-равнопоставен домашния труд, да се гарантира достъпът до репродуктивно здравеопазване и да се осигури участието на жените в политическия и икономическия живот.

Но "на половината път до 2030 г. светът разочарова жените и момичетата", предупреждава докладът, като повечето от целите не са изпълнени.

Всяка година 245 млн. жени над 15-годишна възраст са жертви на физическо насилие от страна на партньорите си, една от всеки пет жени се омъжва преди 18-годишна възраст, жените прекарват 2,8 часа дневно в неплатена домакинска работа в сравнение с мъжете си, а жените представляват едва 26,7% от всички законодатели в света.

Според оценките на агенцията, за да се променят тези тенденции, ще са необходими около 360 милиарда долара допълнителни инвестиции годишно в 50 развиващи се страни, които представляват около 70% от световното население.

Тези пари биха позволили "да се изпълни цялата програма за ЦУР", каза Хендрикс.

"Знаем какво трябва да се направи и светът трябва да плати за това", каза тя.

"И ако превърнем равенството между половете в конкретна цел на развитието, траекторията може да се промени", каза тя, като "засилим взаимната отчетност, за да поставим жените и момичетата в центъра".

Според доклада на "ООН Жени" резултатите по много от глобалните цели за развитие са по-лоши за жените, отколкото за човечеството като цяло.

Например при сегашните темпове до 2030 г. 575 милиона души все още ще живеят в крайна бедност, което е далеч от изкореняването, на което се надява ООН. От тях 342 милиона ще бъдат жени, или около 8% от жените в света, според доклада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Джани: Очаква ни тежък мач, България има много добри играчи
Андреа Джани: Очаква ни тежък мач, България има много добри играчи
България завърши наравно с Полша във втория си мач за деня на световното отборно първенство по шахмат за жени
България завърши наравно с Полша във втория си мач за деня на световното отборно първенство по шахмат за жени