НОВИНИ

Най-малко петима цивилни са били убити при руски обстрел на жилищна сграда в Николаевска област

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:33, 13.07.2022
Чете се за: 03:42 мин.
По света
сащ путин все иска превземе голямата част украйна
Слушай новината

Агенция ТАСС съобщи, че руски и проруски сепаратистки сили са влезли в град Северск в Донецка област, където е в ход руска офанзива. Най-малко петима цивилни са били убити при руски обстрел на жилищна сграда в Николаевска област, Южна Украйна. Това съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

По-рано губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че руските въоръжени сили са нанесли удари в няколко села в околностите на регионалния център. Според руското военно министерство високоточни ракети с въздушно базиране на територията на корабостроителния завод в град Николаев са унищожили над 350 украински военнослужещи и 20 единици военна техника от резерва на оперативно-тактическата група Каховка.

По-голямата част от украинските бежанци искат да се завърнат в родината си възможно най-бързо, но очакват да останат в приелата ги страна до края на бойните действия. Това сочи изследване на ООН. Едва 16% предвиждат връщане в Украйна в следващите два месеца.

Руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, предизвика най-голямата бежанска криза на европейска земя от Втората световна война насам. По последни данни на ООН бежанците от Украйна са 5 650 000 души. За целите на проучването на Световната организация са били разпитани украински бежанци в Чехия, Унгария, Молдова, Румъния и Словакия между 16 май и 15 юни.

Европейският съюз обяви, че транзитът през територията на блока на санкционирани руски стоки е забранен по шосе, но не и по железопътен път, след като напрежението между Москва и членката на Европейския съюз Литва ескалира заради търговията с Калининград.

Литва беше разширила обхвата на забраната за транзит на стоки през нейната територия към руския анклав на Балтийско море. Литва, която е разположена между Русия и Калининград, ще може да блокира железопътни пратки само на определени стоки с възможно двойно предназначение.

"Газпром" обяви, че не може да гарантира доброто функциониране на газопровода "Северен поток", като заяви, че не може да потвърди получаването на германска турбина в момента на ремонт в Канада. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е било "много трудно решение" да се направи изключение от санкциите, наложени на Русия за връщането на ремонтирана турбина, необходима за газопровода "Северен поток 1".

Северна Корея призна независимостта на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики. Това беше потвърдено от посолството на страната в Москва.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветана Пиронкова роди второ момче
Цветана Пиронкова роди второ момче
Бразилия е полуфиналист в Лигата на нациите
Бразилия е полуфиналист в Лигата на нациите