НОВИНИ

Най-паметната Олимпиада за България през новия век

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 08.08.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Общество
Слушай новината

Тази Олимпиада беше по-различна за страната ни - вече свикнахме да слушаме българския химн, вместо да се примиряваме с това, че той не присъства в подобни грандиозни спортни форуми. Защото само в рамките на последните три денонощия го чухме също толкова - три пъти.

Всичко започна с Ивет Горанова, която в следобедните часове на 5 август в категория до 55 кг в подразделението на карате - кумите, спечели първия ни медал от 13 години насам и сякаш повлече крак.

Числото 13 в случая беше с положителен знак. Така че след титлата на Ивет Горанова последваха още две злата. Първото - за Стойка Кръстева, която в съботната утрин накара цяла България отново да ликува, след като беше над всички в категория до 51 кг при жените с 5 безапелационни категорични и убедителни победи, донесе първото злато за бокса от 1996 г.

Олимпийците се връщат с най-много медали от Атина 2004

В днешната утрин България отново се събуди победоносно, защото Ансамбълът ни по художествена гимнастика прекърши руската доминация и спечели трето злато за страната на Олимпийските игри.

"Не мога да опиша какво усетих. Краката ми трепереха на стълбичката. Не можех да контролирам емоциите си. Наистина незабравимо преживяване. Никой не може да го разбере", сподели Ивет Горанова.

"Минахме през пет много трудни мача с личния ми треньор Борислав Георгиев, с доктора, с психолога, с всички, които на 100% помагаха. Щастлива съм, че трудът на всички тези хора се възнаграждава", каза Стойка Кръстева.

Българската делегация на закриването на Игрите (Снимки)

"Наистина сме страшно щастливи и това е една сбъдната мечта за нас. Мога да кажа, че е едно чудо. Много се радвам, че днес успяхме да се съберем, да покажем съчетанията си още по-добре от вчера и да вземем заслуженото", коментира капитанът на ансамбъла по художествена гимнастика Симона Дянкова.

"Този медал е нашето чудо. Всеки, който следи спорта ни отблизо, ще разбере за какво говоря. Благодарим на цяла България. На г-жа Илияна Раева, Весела Димитрова и Михаела Маевска - нашите треньори. Благодарим на всички, които ни подкрепят, които в момента са пред екраните. Обичаме ви страшно много и сме страшно щастливи, че този медал е на врата ни в момента", допълни Лаура Траатс.

Добра пророчица се оказа Ивет Горанова, която си пожела още два медала след прибирането си в София. Те бяха факт.

Имаме доста нови факти за България след Олимпийските игри в Токио.

България изживява най-паметната си Олимпиада през новия век.

А шампиони по медали са САЩ, които днес задминаха Китай с 39 златни медала. България се нарежда на 30-о място.

Автор: Стефан Георгиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ротвайлер нахапа сериозно собственичката си и съсед в Долна Оряховица
Ротвайлер нахапа сериозно собственичката си и съсед в Долна Оряховица
С нетрадиционна и бляскава церемония закриха Олимпийските игри в Токио (Обзор)
С нетрадиционна и бляскава церемония закриха Олимпийските игри в Токио (Обзор)