НОВИНИ

Най-студено днес беше в София и Драгоман - минус 8 градуса

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 13.02.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Леден ден днес - почти навсякъде, с изключение на югоизточните райони, температурите останаха под нулата. Най-студено беше в Драгоман и София - около минус 8, минус 7 градуса. Започналите от югозапад снеговалежи в близките часове ще обхванат югозападната половина от страната, като по-интензивни ще бъдат в Югозападна България. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°.

Утре снеговалежи ще има в почти цялата страна, по-значителни в Родопската област и крайните югоизточни райони, където в комбинация със силния североизточен вятър ще има условия за виелици и навявания. Предупреждение от първа степен - жълт код, за много студено време остава в сила в цялата страна и утре.

Код жълто за снеговалежи и още по-студено време в неделя

В неделя температурите за пореден ден в повечето места ще останат под нулата и през деня. Очакванията са за максимални стойности между минус 4° и не повече от 1°.

Опасност от измръзване по високите части на планините - температури около и под минус 20 градуса, в комбинация с умерен и силен североизточен вятър, усещането ще е за още по-студено време. Остава сериозна и опасността от лавини. В курортите максималните температури ще са около и под минус 10 градуса. Времето ще е облачно и със снеговалежи.

Повишена опасност от лавини в Пирин през уикенда

Причина за валежите - средиземноморски циклон, който преминава през Балканите и ще засегне най-силно южната ни съседка Гърция, където е в сила най-високата, трета степен, код червено, за значителни количества. В останалата част от полуострова ще бъде почти без валежи, но с предупреждение за ледено време.

И за разлика от мразовитото време в Източна Европа, с минус 12 градуса максимална температура в Москва, в Западна Европа, както и на Пиренеите ще е слънчево и ще се затопля - плюс 15 градуса утре в Мадрид. Предимно слънчево, но по-студено от обичайното ще е в Централна Европа и в Северна Италия.

У нас в понеделник валежите спират, облачността ще намалява и сутрешните температури ще са още по-ниски, особено в югозападната част от страната, където ще са от порядъка на минус 15 градуса. При дневните ще има слабо повишение, но за кратко, защото във вторник нова порция студен въздух ще ги задържа отрицателни в по-голямата от от страната. Ще има и слаби превалявания от сняг. Очакванията са най-студено да бъде в сряда сутринта, но след това ще започне бавно повишение на температурите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се справим с локдауна и със студа едновременно
Как да се справим с локдауна и със студа едновременно
След репортаж на БНТ: Общината проверява състоянието на поликлиниката в Русе
След репортаж на БНТ: Общината проверява състоянието на поликлиниката в Русе