НОВИНИ

Най-великата гимнастичка на всички времена (видео)

Мисля си, че аз продължавам да бъда просто Симон от Спрингс, Тексас, която обича да скача, подчертава Симон Байлс

Симон Байлс
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:06, 03.08.2024
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

През пролетта на 1987 в Кълъмбъс, Охайо на бял свят се появява момиче, чийто живот няма да е особено лесен. Изоставена от баща си и принудена да живее през първите години с майка си, която се бори с наркотична и алкохолна зависимост, Симон Байлс едва ли подозира, че няколко десетилетия по-късно ще я наричат най-великата гимнастичка на всички времена. На 6 години е осиновена и се мести в Тексас – мястото, което и до ден днешен определя като свой роден дом.

Започва да тренира спортна гимнастика на 6 години, залата се превръща в нейния храм, където може да е сама и да се бори с демоните, които често навестяват мислите й по нейни думи. През 2018 година става ясно, че е обект на сексуален тормоз на един от лекарите на отбора. Година по-късно един от братята й е арестуван за предполагаемо убийство. През 2021 г. рухва пред погледа на целия свят на Игрите в Токио, страдаща от дезориентация и нуждаеща се от терапия. Симон се оттегля за 2 години от спорта, за да работи върху психичното си здраве.

Междувременно открито говори за това на какво са подложени атлетите и колко малко хората всъщност знаят за проблемите в професионалния спорт. Дотук не съм споменал нито един от успехите на Байлс. На фона на цялата тази житейска история тя вече носи колие, което е във формата на коза. Препратката е ясна – думата за коза на английски е Goat, което е акроним на Greatest Of All Time (б.а. – най-великият на всички времена).

„Знаех, че огърлицата ще предизвика различни реакции. Някои хора я харесват, други – ненавиждат, но в крайна сметка е лудост дори да бъда включвана в дебата за най-велики спортисти на всички времена. Мисля си, че аз продължавам да бъда просто Симон от Спрингс, Тексас, която обича да скача“, подчерта американката.

Тя говори повече за това как се е завърнала в залата.

Преди 3 години смятах, че никога повече няма да вляза в зала по гимнастика, но с помощта на Сесил и Уран успях да се върна във фитнеса, да работя много за психичното си здраве. Ето и тази сутрин говорих с терапевта ми. Благодаря им“, добави Байлс.

30 медала от световни първенства, 23 от които златни. Преди днес 9 медала от олимпийски игри, 6 от които златни. Едва третата жена с два златни медала в многобоя на спортната гимнастика на най-големия спортен форум. Най-възрастната в многобоя на олимпийски игри от 72 години насам. Това е визитката. Или ако отново използваме нейните думи:

Не съм следващия Юсеин Болт или Майкъл Фелпс, аз съм първата Симон Байс.

Вижте подробности във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рис Маккленахан спечели олимпийската титла в дисциплината кон с гривни
Рис Маккленахан спечели олимпийската титла в дисциплината кон с гривни