НОВИНИ

Магомед Рамазанов пред БНТ: Осъзнавам, че съм извършил едно голямо дело за България (ВИДЕО)

Емоциите още не са ми утихнали, заяви роденият в Дагестан борец, който се върна със злато от Игрите в Париж

магомед рамазанов бнт осъзнавам съм извършил едно голямо дело българия видео
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 16.08.2024
Чете се за: 04:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Магомед Рамазанов отбеляза, че емоциите все още не са утихнали след спечелването на златото по борба в свободен стил на Олимпийските игри в Париж в категория до 86 килограма. Все пак роденият в Дагестан борец вече осъзнава какво е направил за България.

Олимпийският шампион бе гост в предаването „Денят започва“ в ефира на БНТ, където отново благодари за подкрепата, получена преди и след края на Игрите във френската столица. Заедно с него беше и мениджърът на Рамазанов – Адам Куракаев.

Емоциите още не са ми утихнали, но вече осъзнавам, че съм извършил едно голямо дело за България. Почувствах как ме посрещнаха всички тук, как реагират хората в България, когато ме видят. Когато излизам по улиците и в интернет. Благодарен съм на всички за подкрепата и вниманието. Подкрепяха ме преди олимпиадата, правят го и сега двойно и тройно“, бяха първите думи на бореца.

Точно по време на полуфинала, до този момент главата ми беше студена. Виждах, че свършва времето и трябва да се направи нещо. В последните 20 секунди онова, което ми беше в главата, разбирах, че няма да направя две атаки, които обичайно правя. Не успях да дръпна крака и обратно хвърляне. Спомних си една хватка, която прави мой приятел обичайно. Рискувах да я направя, защото никога не я бях правил и се получи. След като осъзнах, че вече съм на финал, тогава леко ми се навлажниха очите“, върна се той към инфарктния начин, по който се класира на финала във френската столица.

„Случва се често и треньорите да подсказват, но в екстремни моменти не можеш да чуеш какво казват и се налага да решаваш сам. На олимпиадата беше много шумно в залата и американците, и иранците много шумяха. Не се чуваха тези подсказки от страна на треньорите. На един от финалите чувах само шума в залата“, сподели още олимпийският шампион.

Той коментира и качествата, които развива свободната борба.

Свободната борба е мъжки спорт. Развиват е качества, които са много полезни в живота. Занимавам се повече от 20 години с това и разбирам, че спортният живот не се различава много от реалния. Спортистът е същият човек както всички останали. От вечерта планира какво ще прави на следващия ден, знае, че сутринта ще стане и ще тръгне да тича.“

„В началото нямах особени очаквания от олимпиадата, исках просто да завърша добре. Има много спортисти, които са загърбвали спорта, а после са се връщали и не им се е получавало. Спортът не прощава големи паузи и е тежко да се влезе в режим отново, да се възстанови чувствителността. Спортът е за младите, така че не можеш да излезеш и след това пак да се върнеш“, подчерта роденият в Дагестан борец.

Олимпийският шампион не пропусна да говори и за традициите на България в борбата.

България има много голяма история в борбата. Преди 30,40 години леката категория се е смятала за българска. Това го знаят всички и всички са се съобразявали тогава с българските борци. Сега има лек спад, но това най-вероятно е свързано с финансирането. Спортът минава на финансови релси. По-рано беше по-лесно, защото всичките тези неща ги поемаше държавата, а сега е по-скъпо. И спортистът мисли за това как да издържа своето семейство“, подчерта Рамазанов.

Повече от гостуването на Могамед Рамазанов и Адам Куракаев вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф аут от Синсинати още на старта
Коко Гоф аут от Синсинати още на старта
15% по-скъпи са българските зеленчуци спрямо миналата година
15% по-скъпи са българските зеленчуци спрямо миналата година