НОВИНИ

Първи случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:57, 16.08.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

Първи случай в Европа на по-опасния от двата щама на маймунска шарка, потвърди Световната здравна организация. Открит е в Швеция. Европейският офис на СЗО предупреди, че през следващите дни е възможно да бъдат регистрирани още случаи на европейския континент. До Европейската агенция по лекарствата е изпратено искане за одобрение на ваксина срещу заразата. Междувременно в Пакистан също беше потвърден първи случай на вирусната инфекция.

В Швеция е открит първият случай на заразяване с маймунска шарка извън Африка. Снощи представители на шведските здравни власти съобщиха, че става въпрос за човек, който се е заразил по време на престоя си на африканския континент.

"В следобедните часове получихме потвърждение, че имаме един случай в Швеция на по-тежкия вид маймунска шарка, наречен клад I", каза Якоб Форсмед, министър на здравеопазването и социалните въпроси.

"Един човек се лекува в Стокхолм. Той се е заразил по време на престой в Африка, където е имало голямо огнище на маймунска шарка", Оливиа Вигзел, директор на шведската агенция за обществено здраве.

Световната здравна организация обяви болестта за извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост - за втори път за две години. Това се случи, след като в Конго избухна епидемия, която се пренесе и в други държави в Африка.

Вирусното заболяване протича с обрив и се разпространява чрез физически контакт с хора или животни, но и при допир със заразени материали. Вирусът може да бъде опасен за деца, бременни и хора със слаба имунна система.

Снимки: БТА

Ваксинацията е начинът да се овладее епидемия. Датската биотехнологична компания „Бавариан Нордик“ съобщи, че е изпратила данни до Европейската агенция по лекарствата за одобрение на употребата на нейната ваксината срещу маймунска шарка при лица на възраст между 12 и 17 години. Компанията има готовност да произведе 10 милиона дози ваксини до 2025 г. САЩ обавиха, че предоставят 50 хиляди дози за Конго.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима нови треньори влизат в щаба на Марица Пловдив
Трима нови треньори влизат в щаба на Марица Пловдив
Нова тревога за саботаж във военна база в Германия
Нова тревога за саботаж във военна база в Германия