Наложиха присъда за източване на криптовалута за над 1,1 млн. лв.

от БНТ
12:57, 10.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

По дело на Специализирана прокуратура, съдът наложи наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, глоба от 6000 лева и пробационна мярка задължителна регистрация по настоящ адрес на бизнесдама от Пазарджик.

През ноември 2018 г. М.М. бе обвинена от Специализираната прокуратура за участие в престъпен сговор с още две лица за това, че с цел да набави за себе си и за тях облага, използвала слабости в електронната система на платформата „Футуро нетуърк“ за търговия с криптовалута Футуро Койн (собственост на дружество със седалище в Република Полша).

На три пъти – от 24 март 2018 г. до 6 април 2018 г., в условията на продължавано престъпление, чрез последователни много бързи кликвания, тя внесла в системата компютърни данни за теглене на общо 141 628 футурокойни на стойност 1 124 198,81 лева. И трите тегления М.М. извършвала от профилите на трети лица, за да запази своята самоличност.

В резултат на проведеното от Специализираната прокуратура разследване е установен механизмът на извършване на престъпното деяние, като резултатите от самото разследване способстват за подобряване системите за сигурност на чуждестранната онлайн платформа и недопускане на други подобни посегателства над криптовалутата на полското търговско дружество.

В резултат на проведените адекватни действия по разследването престъпната дейност е доказана по категоричен начин и иззетата по неправомерен начин криптовалута е възстановена изцяло на собственика й.

Съдът аргументира размера на наложеното на М.М наказание с това, че подсъдимата е признала вината си, прекарала е в ареста с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ близо 7 месеца - от 24 ноември 2018 г. до 4 юни 2019 г., както и че виртуалната валута, предмет на делото, е изцяло възстановена на полското дружество.

По отношение на двамата участници в престъпния сговор съдебното дело продължава по общия ред.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Децата тръгват на училище. Ще празнуваме или ще се тревожим?
Децата тръгват на училище. Ще празнуваме или ще се тревожим?
Депутатите приеха членове на ЦИК да могат да се предлагат и от неправителствения сектор
Депутатите приеха членове на ЦИК да могат да се предлагат и от неправителствения сектор