НОВИНИ

Намушканият преди мач в Скопие българин беше транспортиран във ВМА

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
16:52, 03.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Върнаха за лечение в София намушкания в Скопие фен на "Левски". Днес той беше транспортиран във ВМА. Четирима са задържаните за нападението над българските фенове в столицата на Северна Македония.

Заради напрежението и проявената агресия на мача "Шкупи" - "Левски", днес на реванша в София не бяха допуснати македонски запалянковци.

29-годишният Драгомир е в една от колите с български фенове, които вместо на стадиона за мача, се озовават в албанския квартал "Чаир", където ги причакват местни запалянковци. След побой българинът прекарва няколко дни в реанимация с прободни рани. Във ВМА той е транспортиран с хеликоптер на правителствения авиоотряд в стабилно състояние без опасност за живота.

Свидетел на всичко преди седмица е Петър Бозов:

"В един прекрасен момент просто виждам, че автомобилът е спрял и върху колата и Драго се нанасят удари. Гледката на разбитите глави, на момчетата в кръв, е тежка."

29-годишният мъж е трябвало да бъде стабилизиран, за да бъде транспортиран до България и сутринта това вече е било възможно.

"Днес прокуратурата изпрати екип, който да проведе разговор с Драгомир, да му свали показанията, да види какво си спомня от миналия четвъртък от случилото се", каза Ангел Ангелов, посланик на България в Северна Македония.

От Софийска градска прокуратура, които разследват опит за убийство на български гражданин, посочиха, че в момента текат разпити на свидетели, предстои и да се изпрати молба за правна помощ до Скопие. А задържаните там към момента са четирима.

"Това ще бъде едно от много дела, които ние ще следим как ще се развие много внимателно", каза още Ангел Ангелов, посланик на България в Скопие.

Освен Драгомир и Петър, мача пропуска и Александър Николов, който е сред 19-те задържани в Скопие българи. За 24-те часа, които прекарват в ареста, те получават три различни обвинения. Първото е, че са нанесли щети на заведение.

"После казаха, че сме нарушили обществения ред и накрая вече в съда казаха за етническа обида към служителите на реда. Това абсолютно всички имахме едно и също обвинение. Не ни дадоха и храна, нямаше вода. Ние лежахме 24 часа. Казаха ни пийте от тоалетната,тоалетната беше в окаяно състояние, водата миришеше на канализация", разказа Александър Николов, един от задържаните фенове в Скопие.

Накрая българите са освободени срещу глоба от по 300 евро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма Зарица Динкова проведе среща с ръководството на БФВолейбол
Министърът на туризма Зарица Динкова проведе среща с ръководството на БФВолейбол
Отстраниха директора на пловдивската полиция заради убийството в Цалапица, протестите не стихват
Отстраниха директора на пловдивската полиция заради убийството в Цалапица, протестите не стихват