НОВИНИ

Отстраниха директора на пловдивската полиция заради убийството в Цалапица, протестите не стихват

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 03.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Полицейски рокади заради убийството на 24-годишният Димитър Малинов. Ден след като вътрешният министър поиска оставките на шефа на Областната дирекция в Пловдив старши комисар Васил Костадинов и на началника на Районното управление в Стамболийски главен инспектор Ангел Керпиев, стана ясно, че директорът на пловдивската полиция отива в звеното за подпомагане към министъра на вътрешните работи.

Напрежението сред хората не стихва. Днес протестът се пренесе пред районното полицейско управление в Стамболийски. Освен за прозрачно разследване на смъртта на младия мъж, хората настояват и за полицейски оставки. Малко преди да стане ясно, че директорът на полицията в Пловдив със заповед на министъра все пак напуска поста си, той коментира, че в закона за МВР понятие "оставка" няма.

Оказва се, че това донякъде е така. Полицейският шеф трябва или сам да подаде заявление за напускане или за преназначаване. Другият вариант той да бъде отстранен от поста си е след дисциплинарна проверка, която обаче продължава близо месец. Време, с което органите на реда, предвид създалото се напрежение след убийството на Димитър, не разполагат.

снимки и видео: Деница Торньова

Хората настояват поста си незабавно да напусне и началникът на полицията в Стамболийски. Той обаче до момента категорично отказва, с мотива, че е разпоредена проверка в областната дирекцията. Именно към действията на полицията в Стамболийски е насочен гнева на близките на убитото момче. Те започнаха паралелно разследване на случая. И сами намериха записите от общинските камери в нощта на убийството, които показват колата на близнаците да преминава с изгасени фарове. Според хората, над замесените в бруталното убийство има полицейски чадър.

Протестът тази вечер се пренесе пред дома на местния полицейски началник Ангел Керпиев, чиято оставка искат близките на убитото момче.

Съдът остави в ареста близнаците, укрили тялото на Димитър от Цалапица

Още преди тялото на Димитър да бъде открито на километър от Цалапица, хората в селото възроптаха срещу мудното разследване. По думите им, полицията е започнала твърде късно реални действия по издирването на момчето и по този начин органите на реда са допуснали предполагаемият убиец да напусне страната три дни след извършване на престъплението.

"Искаме дисциплинарно уволнение на директора на РПУ-Стамболийски за несвършена работа. Аз лично ще го попитам къде е бил, защо не си е свършил работата. Защо не е предотвратил бягството на убиеца", каза Валерия Петрова.

За да поискат оставката на полицейския шеф в Стамболийски, рано сутринта близките на Димитър се събраха пред районното управление. Докато чакаха, изненадващо на чичото на убитото момче, беше връчено наказателно постановление от миналата година.

"Само и само да ни откажат да ми връчват там някакво наказателно постановление, за да се откажем от протестите, но ние няма да спрем, това няма да ни уплаши. Това повече ни амбицира. Ще доведем нещата докрай", каза Пейчо Малинов, чичо на Димитър.

Срещата с полицейския началник се състоя малко по-късно.

"Бях го поканил даже горе да си подаде оставката, той не иска да я подава. Казва, че ще чака проверката. Не иска да подаде оставка. Ние ще я искаме до последно", добави Малинов.

"За Стамболийски казвам, че има пропуски в разследването, те си го казаха сами хората. Признаха го пред нас, че евентуално има пропуски", каза бащата на Димитър Недялко Малинов.

На срещата с хората дойде и досегашният директор на пловдивската полиция Васил Костадинов.

"Аз съм назначен по закон, при който оставка не съществува като понятие, има други форми", каза той.

По–късно през деня, стана ясно, че старши комисар Васил Костадинов вече не оглавява пловдивската полиция. В областната дирекция е назначена проверка, която да изясни в детайли действията на служителите.

Вижте прякото включване на Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намушканият преди мач в Скопие българин беше транспортиран във ВМА
Намушканият преди мач в Скопие българин беше транспортиран във ВМА
Доналд Тръмп се изправя отново пред съда
Доналд Тръмп се изправя отново пред съда