НОВИНИ

Наномаска срещу COVID-19 разработи Русенският университет

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 06.08.2020
Чете се за: 00:42 мин.
Наука и технологии

Филтърна маска срещу патогени и вируси разработи Русенският университет. Тя е базирана на нанотехнология и според създателите й предпазва почти на 100% от всякакви микроорганизми, с които човек може да се зарази по въздушно- капков път.

Разработката на маската е отнела около пет месеца. Създадена е на базата на вакуумните технологии и има двойно покритие - от сребро и платина. Вече е подложена на изпитания в Софийския университет с реални вируси и за сега резултатите са успешни.

Проф. Христо Белоев - ректор на РУ “ А. Кънчев”: И се констатира, че още на повърхността тези вируси измират, те не могат да преминат. Но същността е, че ако преминат случайно, вътрешният слой е мек и от навлажняването между двата слоя се поражда поле, където то ще ги убие.

За разлика от обикновените маски, освен при вдишване, моделът осигурява защита и при издишване. Така на практика, човек който е заразен, не може да предаде вируса на околните.

Инж. Койчо Митев – автор на идейния проект: Ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани - тоест обезвредени на място, под носа потребителя, което е изключително важно за да се преследва главната цел- унищожаването на вируса.

От университета вече са подали заявление за патент. В момента изпитанията за издържливост при пране продължават. Обмисля се възможността маската да се произвежда в по- големи партиди.

Автор: Теодор Стамболиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на хранителните стоки в света растат
Цените на хранителните стоки в света растат
Проверяват за безопасност и хигиена басейните във Варна и областта
Проверяват за безопасност и хигиена басейните във Варна и областта