НОВИНИ

Проверяват за безопасност и хигиена басейните във Варна и областта

bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 06.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Регионални

Тази година заради пандемията много хотели във Варна и областта отвориха врати едва в началото на юли. По тази причина по-късно бяха разкрити и басейните към тях.

В момента представители на Регионалната здравна инспекция, БЧК и Община Варна проверяват безопасността на съоръженията, както и дали се спазват противоепидемичните мерки.

Кризата, предизвикана от коронавируса, не само забави, но и обърка подготовката за летния сезон, която включва и проверки на откритите и закритите басейни. Много от хотелиерите започнаха работа едва през този месец, а това забави инспекцията на съоръженията.

Д-р Веселина Божилова, началник Отдел “Държавен здравен контрол” в РЗИ-Варна: Опитват се да спазват всички изискуеми нормативи, които са посочени в инструкцията за спортните обекти.

Около 100 са басейните, разкрити до този момент. Това е само една трета от съоръженията, които са на територията на Варна и курортите.

Десислава Янева, член на Комисията по разкриване на басейни и плажове по Черноморието във Варна: Това лято е много слабо, самите управители се чудят как да напълнят хотелите, самата поддръжка на басейните е страшно скъпа, но за щастие са много отговорни.

В хотелите правят всичко възможно да посрещнат и малкото туристи. Няма пропуски и в санитарно-хигиенните изисквания, казват проверяващите.

Д-р Веселина Божилова, началник Отдел “Държавен здравен контрол” в РЗИ-Варна: Най-вече да се спазва чистотата на водата в басейните, правят се изследвания, остатъчният хлор се следи. Количествата са завишени в момента, но тъй като в западноевропейските държави е по-висока нормата, позволяваме това отклонение предвид обстановката.

Проверките ще продължат през целия сезон.

Автор: Елена Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наномаска срещу COVID-19 разработи Русенският университет
Наномаска срещу COVID-19 разработи Русенският университет
Евакуираха курортно селище в Италия заради опасен огромен къс лед на Монблан
Евакуираха курортно селище в Италия заради опасен огромен къс лед на Монблан