НОВИНИ

Нападателят край Капитолия е 25-годишен безработен от Индиана

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:04, 03.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Нападателят, който уби полицай и рани друг пред Капитолия, вероятно е идентифициран. Той е 25-годишен безработен. Според Си Ен Ен, мъжът е пишел в социалните мрежи, че американските спецслужби провеждат операция срещу него.

Води се разследване за мотивите на нападенито, но тероризъм се изключва. Президентът Джо Байдън заяви, че е съкрушен и нареди знамената на Белия дом да бъдат свалени наполовина.

Виновникът за инцидента прд сградата на американския Конгрес е 25- годишният Ноа Грийн, роден в щата Вирджиния. Той няма полицейско досие. Грийн беше ликвидиран от охраната на Каптолия, след като блъсна с кола двама полицаи и се вряза в ограждение.

"Провежда се разследване. От това, което може да се види на видеото, аз не виждам заподозреният да влиза в схватка с полицай. Но когато той излиза от колата, в ръката му ясно се вижда нож и той започва да тича срещу полицаите", обясни Йогананда Питман - шеф на полицията на Капитолия.

Според телевизия Си Ен Ен, Ноа Грийн редовно е пишел в социалните мрежи, че американските служби провеждат операция срещу него. Брат му Брендън е заявил пред "Вашингтон пост", че Ноа е вземал лекарства и се е борел с параноя, а семейството му се е тревожело за психичното му здраве.

Нападателят пише, че е напуснал работа отчасти заради страдания, но в крайна сметка в търсене на духовно пътешествие и е изразявал подкрепа във Фейсбук към афроамериканското движение "Нация на исляма".

Негови представители твърдят, че се борят за подобряване на положенито на афроамериканците. Убитият полицай Уилям Еванс е служил 18 години в охраната на Капитолия.

Президентът Джо Байдън е в резиденцията Кемп Дейвид за великденския уикенд. Той публикува изявление, в което казва, че със съпругата му Джил са съкрушени и изразяват съболезнования на семейството на Еванс. Знамената на Капитолия и Белия дом са спуснати наполовина в знак на почит към паметта на убития полицай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална карантина в Италия: Мярката важи за уикенда на католическия Великден
Национална карантина в Италия: Мярката важи за уикенда на католическия Великден
Днес е Денят за размисъл преди парламентарните избори на 4 април
Днес е Денят за размисъл преди парламентарните избори на 4 април