НОВИНИ

Нападения между съседи в Южна Корея заради силен шум

Някои скандали завършват с фатален край

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:00, 08.12.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Сериозно увеличение на случаите на саморазправа между съседи в Южна Корея. Статистиката сочи, че от 2016 г. броят на престъпленията, извършени от живеещи в жилищни блокове, се е увеличил десетократно. Причината - оплаквания от шумни съседи.

Възрастен мъж се прокрадва в тъмнината на нощта и затяга кранче. Спрял е газта на съседите си. Действието се развива в корейската столица Сеул.

В друг квартал обитател на блок се качва на горния етаж и разбива на парчета звънеца на съседите си. Използва 30-сантиметрова брадва. Повод и за двете случки е междусъседски спор за най-тривиалното нещо в един блок - изпилващият нервите шум, проникващ през стените.

Някои скандали обаче завършват с фатален край. През 2014 г. двама братя са убити с нож от съсед, живеещ под тях. Само ден по-късно 49-годишен мъж подпалва апартамента над него след дългогодишни скандали с обитателите му. Шестима души са с тежки изгаряния, сред тях и малки деца.

Статистиката сочи, че за 7 години броят на подобни престъпления се е увеличил десетократно - от 11 за 2016 до 110 през 2021 година.

В държава, в която 65% от населението живее в апартаменти, а обитателите са с нрав с така да се каже къс фитил, са нужни кардинални мерки за разрешаване на проблема с шума, смятат експерти.

Близо 30 000 оплаквания само за изминалите 3 години има за сгради, построени от 87 от 100-те най-популярни строителни компании в Корея. Искането е при строежа да бъде поставяна шумоизолация.

"Нивата на шума трябва да бъдат инспектирани още по време на строежа на многоетажните сгради. Тези, които преминават определени децибели, трябва да бъдат глобявани", заяви Пар Йон-мин, граждански съюз за справедливост.

По данни на корейските власти към момента при едва 3,7% от случаите на оплакване заради шум са наложени санкции или са предприети някакви мерки. В останалите резултатът е бил единствено устно предупреждение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова пред БНТ: Не съм разочарована, мисля, че не издържах психически (ВИДЕО)
Диана Петкова пред БНТ: Не съм разочарована, мисля, че не издържах психически (ВИДЕО)
Само 19 стотни разделиха Диана Петкова от влизане във финала на 200 метра съчетано на европейското в малък басейн
Само 19 стотни разделиха Диана Петкова от влизане във финала на 200 метра съчетано на европейското в малък басейн