НОВИНИ

Нова газова връзка: До дни започва преносът на газ между България и Сърбия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:29, 08.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Българо-сръбската газова връзка е готова за експлоатация и до два дни по нея ще бъдат пренесени първите количества газ. Това показа проверката на премиера Николай Денков и енергийния министър Румен Радев. Новата връзка ще може да пренася синьо гориво и в двете посоки от Сърбия към България и от България към Сърбия.

Газовата връзка между България и Сърбия ще бъде пусната след два дни в експлоатация.

"Важно е, че тя е двупосочна, тоест ако се наложи България също може да получава газ. Междувременно има отбивки и към българските градове Драгоман и Сливница, което дава възможност за диверсификация", заяви премиерът Николай Денков.

Към газовата връзка може да бъдат присъединени и индустриални предприятия.

Българо-сръбската газова връзка е дълга 170 километра, 62 от които на българска територия. Строителството у нас започна на 1 февруари, а на 17 октомври беше напълно приключило.

Цената на газовата връзка на българска територия е 76,6 млн. евро.

"Има резервиран капацитет включително от България към Сърбия за месец декември - малки количества, а от първи януари капацитетът на България към Сърбия, който е около 4,5 млн. кубични метра дневно над 40% вече е резервиран", допълни Владимир Малинов, изп. директор на "Булгартрансгаз".

Две компресорни станции ще подпомогнат работата на тръбата, за да може газът да се движи в една от двете посоки безпроблемно.

Очаква се първоначално газовата връзка да бъде използвана основно в посока от България към Сърбия, като ще осигури на западната ни съседка алтернативен маршрут за доставка на природен газ от терминалите за втечнен в Гърция и Турция. В посока от Сърбия към България за страната ни това е алтернативен маршрут.

"Това е достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватска и до най-големия ликвиден пазар на природен газ - този на Австрия в Баумгартен", добави Владимир Малинов.

Според енергийния министър интерес към пренос на количества по тръбата има и от "Булгаргаз".

"Търговската политика на "Булгаргаз" трябва да е ориентирана към осигуряването на възможно най-добра цена на адекватни доставки", заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

Освен газовите доставки Радев коментира, че има напредък и при преговорите с Украйна за продажба на оборудването от АЕЦ "Белене". По думите му Киев има интерес към цялостния инженерингов проект на централата.

"Трябва да се организира инспекция, чисто физическа, с експерти, които са от страна на украинската, както и консултанти", каза още енергийният министър.

Министерството проверява и дали оборудването е нужно на АЕЦ "Козлодуй" като части.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запалиха светлините на коледната елха в Казанлък
Запалиха светлините на коледната елха в Казанлък
Отличиха прокурор в Бургас за разследването срещу каналджията, убил двама полицаи с автобус
Отличиха прокурор в Бургас за разследването срещу каналджията, убил двама полицаи с автобус