НОВИНИ

Добрев: За последните 6 месеца е имало три срещи между Денков, Василев и собственика на "Лукойл"

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 08.12.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Рафинерията в Бургас може да работи с всякакви видове петрол, но Асен Василев издейства дерогацията само и само, за да печелят руските фирми". Това заяви в "Още от деня" депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия Делян Добрев.

По думите през последните шест месеца е имало три срещи между Николай Денков, Асен Василев и собственика на "Лукойл" и тях няма нито един официален документ за която и да е от тях.

"Представете си, лети мултимилиардерът от Русия с частния си самолет, с двамата си заместници - големите собственици на "Лукойл". Отиват на среща в Министерския съвет с Денков и Василев. От тази среща няма нито предварителна информация, нито след това. Ние как разбираме? Те (ръководството на "Лукойл" - б.р.) отиват на посещение в президентството и оттам искат една снимка, на която ние виждаме, че тези хора са били тук".

Всеки път като се повдигне темата за дерогацията, се разтриса цялото Народно събрание, целият кабинет, хвърчат заплахи за оставки, коментира Добрев и го определи като срамно, защото "целият свят вече открито твърди, че България е троянският кон на Русия в Европа".

"Все пак отстъпката от два месеца е по-добра от отстъпката от 12 месеца, която колегите направиха. септември уж се подписахме всички по предложение след 30 дни да се спре дерогацията и тези 30 дни станаха 12 месеца".

В момента плащаме за горива колкото останалите европейски държави, въпреки че само ние имаме дерогация и евтин руски петрол, каза още Добрев. Той е категоричен, че цените на горивата няма да се променят и след отпадането на дерогацията.

"Аз говорих с един от вносителите и той каза, че през последната една година "Лукойл" държи цената с една стотинка под вноса, за да държи 100% пазарен дял в страната. Вносната алтернатива няма да позволи горивата да скочат, няма логика".

Изгубих вяра в държавата, защото приети от Народното събрание закони не се изпълняват, коментира Делян Добрев.

Не е работа на държавата дали "Лукойл" ще си продаде активите, а дали купувачът няма да е е някой "прикрит руски собственик", който да злоупотребява на гърба на българските потребители, заяви депутатът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Мицин финишира 8-и на 200 метра бътерфлай на европейското първенство в Отопени
Петър Мицин финишира 8-и на 200 метра бътерфлай на европейското първенство в Отопени
Отборите на София, Пловдив и Варна стартираха с успехи на "Турнира на талантите" на БФС
Отборите на София, Пловдив и Варна стартираха с успехи на "Турнира на талантите" на БФС