НОВИНИ

Крачка назад: Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март, а от 1 януари отпадат квотите за износ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
14:00, 07.12.2023 (обновена)
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Разрешението за внос на руски петрол ще отпадне от 1 март. Около това предложение в крайна сметка се обединиха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Трите формации изтеглиха обсъдените вече, но негласувани на първо четене законопроекти, единият за отпадане на дерогацията от 1 януари, и другия за отпадане от 15 март. До последно лидерите на коалициите не се разбраха кой от двата да бъде подкрепен. Сериозни критики управляващите получиха от опозицията.

По думите на председателят на бюджетната комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев, новият законопроект ще предвижда забрана за износа на произведени с руски петрол нефтопродукти от 1 януари и забрана за вноса на руски нефт от 1 март. Изключение ще се допусне за износ ако складовете на "Лукойл Нефтохим" са пълни и ако не бъдат изнесени количества, рафинерията трябва да спре. Това ще бъде определено след ревизия на Агенция "Митници". Преди да постигнат съгласие за оттегляне на двата си законопроекта, лидерите на формациите дадоха заявка, че не отстъпват от идеите си.

В началото на деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стоеше твърдо на позицията, че дерогацията за внос на руски петрол трябва да падне още от 1 януари. Той дори заяви, че е готов да заложи оставката си за изпълнение на това решение:

"Аз мисля, че трябва да стъпим на това, което каза ЕК и еврокомисарят - колкото можем най-скоро и в никакъв случай ПП ДБ не бива да се притесняват ако тя влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе веднага ГЕРБ няма да мръдне от позицията си - ако мръдне си давам оставката си от партията."

Минути по-късно обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни, че няма да отстъпи и лансира своята идея за отпадане на дерогацията:

"Дерогацията трябва да бъде прекъсната на 1 март, защо на 1 март, по една много важна причина, защото знаете, че да се намали руския петрол от нула до 50 отнема не много време, но от 50 до нула отнема време."

По думите му, горивата на дребно биха поскъпнали. Депутатите в пленарна зала разгледаха и двата законопроекта. Преди да бъдат гласувани обаче беше дадена почивка. След нея дойде и решение.

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия в НС: "Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" току-що писмено заявиха, че ги оттеглят. Днес в късният следобед ще бъде изработен нов законопроект за прекратяване на дерогацията, който в общи линии ще повтаря това което знаете, дерогацията се прекратява от 1 март, от 1 януари износа, подробността е, че трябва да видим как да разпишем ревизията, която агенция митници трябва да направи към 31 декември. Всички заедно правим крачката назад, за да върви напред страната."

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС демонстрираха, че накрая наистина са постигнали съгласие.

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Разумът надделя и ще бъде внесен съвместен законопроект, който отговаря напълно на интересите на българския потребители и обществото."

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС: "Ние също приветстваме общия законопроект, радваме се, че колегите от ПП ДБ стигнаха до това решение, за което ние от много отдавна говорим."

Оттеглянето на законопроектите предизвика критики от опозицията.

Корнелия Нинова, председател на БСП: "Борисов прави депутатите - своите собствени на маймуни, вкарва ги сутринта тук, извънредна точка, извънредна комисия, те гласуват за, той щял да си подаде оставката, ако стане обратно. Само че стана обратно и те сега ще гласуват обратно."

Климент Шопов, "Възраждане": "Въпросът ми е, разбрахте ли се кой ще открадне рафинерията. Това е въпросът, защото е ясно, че ако се прекрати дерогацията на руски петрол, рафинерията няма как да работи сто процента на неруски петрол."

Тошко Йорданов, ИТН: "Колеги в момента обсъждаме 156 епизод от трети сезон от турския сериал, какво да правим с "Лукойл" и как да го вземе. Жалки сте, ПП-ДБ сте жалки, защото това е поредния път в който си премервате желанията кой да свие бизнеса с горивата."

В края на пленарния ден стана ясно, че съвместния законопроект на ГЕРБ-СДС и ПП- ДБ, подкрепен от ДПС, е готов.

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ: "Разединиха се мненията те си внесоха свой закон, ние си внесохме на инат свой закон и не случайно в читанката има и такава приказка за двете козлета на моста, които накрая го съборили. Така че им благодаря, днес седнахме разбрахме се , в края на деня сме готови с това, което имаме и можем да кажем хубава вечер на всички."

Радослав Рибарски, ПП-ДБ: "Това реално е една комбинация от двете предложения, които стават в едно и се надявам, че ще имаме първо и второ четене и се надявам че ще изчистим детайли които ще излязат."

Очаква се новият законопроект да бъде разгледан на заседание утре или в началото на другата седмица.

По темата работиха Цветелина Катанска и Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънце, дъжд или сняг през уикенда - вижте прогнозата
Слънце, дъжд или сняг през уикенда - вижте прогнозата
България U17 срещу Уелс, Швеция и Румъния в Елитния кръг на квалификациите за Евро 2024
България U17 срещу Уелс, Швеция и Румъния в Елитния кръг на квалификациите за Евро 2024