НОВИНИ

Борисов: Ще си подам оставката, ако ГЕРБ мръдне от позицията си за дерогацията

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:13, 07.12.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание обсъжда отпадане на разрешението за внос на руски петрол по-рано от разрешеното от Европейската комисия. Предложенията са две - на ПП-ДБ, окито настояват дерогацията да отпадне от 15 март и на ГЕРБ и ДПС - още на 1 януари 2024 г.

До този момент нито една от трите формации не отстъпва от позицията си. Бойко Борисов дори даде заявка:

"Аз мисля, че трябва да стъпим на това, което каза ЕК и еврокомисарят - колкото можем най-скоро. В никакъв случай ПП-ДБ не бива да се притесняват, ако тя (отмяната) влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе веднага, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си - ако мръдне, си подавам оставката от партията".

Остро срещу отпадането на дерогацията се обявиха от Възраждане, БСП и ИТН, които видяха схема за намаляване на цената на най-голямата рафинерия у нас.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък посочи защо дерогацията трябва да отпадне през март:

"Дерогацията трябва да бъде прекъсната на 1 март - защото да се намали руският петрол от 0 до 50 отнема не много време, но от 50 до 0 отнема много време. Българската държава трябва де готова с екип ако трябва да се влезе в рафинерията и да може да се работи".

По-рано в пленарна зала бяха изслушани председателят на КЕВР Иван Иванов и енергийният министър Румен Радев по повод санкциите за енергоразпределителните дружества след като дни наред стотици потребители останаха на тъмно заради снежната буря от 25 и 26 ноември.

От изявленията на двамата се разбра, че положението е било бедствено и ще бъдат санкционирани само онези дружества, които са оставили абонати без ток след 00.00 часа на 29 ноември.

Вижте още в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинският съвет на Пловдив награди шахматистката Виктория Радева с „Почетен знак на град Пловдив“
Общинският съвет на Пловдив награди шахматистката Виктория Радева с „Почетен знак на град Пловдив“
Сагата "Пирогов": Какви са реакциите в парламента
Сагата "Пирогов": Какви са реакциите в парламента